logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Romania

Cum vor răspunde miniştrii lui Orban la interpelările aleşilor liberali ieşeni adresate Guvernului Dăncilă?

Multe solicitări nu au apucat să primească de la miniştrii PSD precizările cerute. „Răspunsurile trebuie să fie date, pentru că interpelările au fost adresate unui minister, nu unei persoane”, ne lămureşte un deputat ieşean.

Va fi interesant de văzut dacă premierul Ludovic Orban va răspunde ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, care e situaţia defrişărilor inclusiv în Iaşi şi dacă a demarat investigaţii privind reţelele de tăietori ilegali şi angajaţii statului român complici. Deputatul ieşean a formulat interpelarea la începutul lunii octombrie.

Dar se va ocupa premierul Ludovic Orban de toate temele nefăcute ale Vioricăi Dăncilă? De exemplu, fostul prim-ministru nu i-a mai răspuns aceluiaşi Costel Alexe care au fost criteriile de eligibilitate şi de ce există „discrepanţe uriaşe” între sumele alocate de la Fondul de Dezvoltare şi Investiţii în cele trei tranşe acordate în septembrie şi octombrie. Deputatul ieşean se arătase indignat de repartizările de fonduri preponderent către judeţele şi comunele administrate de aleşi PSD.

Şi ministrul Dezvoltării îi este dator cu câteva lămuriri deputatului ieşean, acum membru în acelaşi Cabinet. Costel Alexe a cerut lista proiectelor din Programul Operaţional Comun România – Republica Moldova declarate eligibile pentru finanţare şi calendarul implementăriilor. Acelaşi ministru, care a fost instalat în funcţie ieri-dimineaţă, are de precizat dacă Primăria sau Consiliul Judeţean Iaşi au solicitat bani pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic pentru anul 2020.

Ministrul Transporturilor, intrat în urmă cu trei zile „în pâine”, va da explicaţii în locul lui Răzvan Cuc de ce Obiectivul 4 al şoselei de centură (cei 8 km destinaţi traficului uşor, între cartierele Dacia şi Nicolina) nu a primit finanţare. Costel Alexe a mai cerut să i se comunice termenul realist pentru mutarea reţelelor de utilităţi de pe traseul Obiectivului 3, bd. Poitiers – str. Trei Fântâni. De asemenea, Lucian Bode are de pregătit pentru colegul său de guvern şi de partid un raport privind stadiile realizării Autostrăzii A8 şi al modernizării DN 28B Tg. Frumos-Botoşani. La rândul lui, deputatul Marius Bodea aşteaptă încă de la începutul lunii septembrie un răspuns de la Ministerul Transporturilor privind realizarea şoselei de centură a municipiului Paşcani, un proiect vechi de opt ani.

În fine, al treilea deputat liberal ieşean urmează să primească un răspuns de la ministrul Afacerilor Interne privind măsurile menite să crească siguranţa traficului pe şosele. Totodată, de data asta de la Educaţie (minister cumulat cu Cercetarea), va fi interesant de urmărit dacă lui Dumitru Oprea i se va răspunde la întrebarea: „Care sunt costurile ascunse ale educaţiei «gratuite» şi ce măsuri aveţi în vedere pentru ca învăţământul public din România să fie finanţat conform prevederilor legale?”.  Mai inspirată pare să fi fost senatoarea Iulia Scântei. Reprezentanta PNL Iaşi în Senat nu a mai formulat de astă-primăvară întrebări sau interpelări pentru membrii echipei guvernamentale.

Dar este posibil ca aceste solicitări să rămână fără răspuns? Deputatul ieşean Petru Movilă ne-a explicat că nu: „Întrebarea sau interpelarea este adresată unui minister, care în acel moment este reprezentat de un ministru. Schimbarea deţinătorului portofoliului nu înseamnă că solicitarea parlamentarului, indiferent că face parte din acelaşi partid sau nu, va rămâne fără răspuns.”  Cum unele interpelări îşi aşteaptă precizările încă din vară, din plină epocă PSD, va fi interesant de văzut cum vor fi ele formulate după instalarea Guvernului Orban. 

Themes
ICO