Romania

Din nou, despre statui şi demolatori

La pledoaria mea din articolul precedent pentru statui şi dezicerea de demolatori, mi s-a replicat că acestea sunt făcute să dăinuie atât cât nu le-a trecut vremea. După care sunt demolate sau demontate şi ascunse privirilor oamenilor. Pentru ca ei să nu creadă în idoli falşi sau care nu mai corespund vremurilor noi. De-a lungul timpului asistăm la o veritabilă cavalcadă a demolării statuilor. 

O dată cu oamenii noi, apar simboluri şi statui noi. Şi cum spaţiul public pretinde să aibă funcţie pedagogică, actorii se înlocuiesc permanent. Din această perspectivă, istoria este o deşertăciune în care nimic nu e menit să dăinuie, totul se transformă, ca în fizică, în vreme ce noi, privitori mai mult sau mai puţin activi la „spectacolul lumii”, nu avem decât să ne resemnăm că nici măcar bronzul nu este ferit de mânia oamenilor… făuritori de istorie.

Nu sunt vechile civilizaţii adevărate cimitire de statui/ mausolee/ palate dărâmate? Roata istoriei pare să calce hotărât peste cadavre, condamnând pe unii şi înălţând pe alţii. Şi profeţii/ teologii apocalipsei par confirmaţi în judecata lor că tot ce e făcut de mâna/ mintea omului piere, dacă nu urmează planul lui Dumnezeu. Pentru că în actul înălţării ori al sfărmării statuilor se ascunde, în fond, mândria omenească de a se lua la trântă cu istoria, uitând de Dumnezeu. Nimic mai firesc aşadar, ca statuile să cadă. Mândria inspiră eterna lucrare sisifică de a urca şi a coborî, de a edifica şi a demola. Cad statuile? Nu-i nimic, e în ordinea lucrurilor. Unii pot să gloseze pe marginile temei deşertăciunii, precum o fac eu, dar cine se opreşte să asculte „materia plângând”, vorba poetului.

Istoria ne oferă materiale cât pentru o sută de cărţi despre statui demolate. Măreaţa Romă a devenit un cimitir, iar mai apoi un câmp pentru păscut caii barbarilor învingători. După care Roma a renăscut, o dată cu frenezia căutării/ reconstituirii statuilor, dar şi a cărţilor vechi - copiate, apoi tipărite şi răspândite în lume. În Americi, europenii au luat locul barbarilor, demolând statuile idolilor. Mai devreme, creştinii atotbiruitori în imperiu au demolat statuile păgâne, greceşti şi romane, după care au interzis şcolile lor de gândire. Revoluţia franceză a fost însoţită de o furibundă răzbunare împotriva statuilor, bisericilor, palatelor şi mormintelor din lumea veche. Revoluţia bolşevică le-a continuat opera până la paroxism, demolând sistematic aproape tot ce contrazicea tezele utopiei lor. Chiar în aceste zile, Turcia lui Erdogan, sultanul conchistador, renunţă la gestul de amiciţie/ civilizaţie făcut în anul 1936 de Atatürk, europeanul, de a face din simbolul creştinismului răsăritean - Sfânta Sofia - un muzeu, pentru a reaminti oastei înfierbântate de naţionalism gestul lui Mahomed Cuceritorul de a pune semiluna în locul crucii şi de a înlocui mirificele mozaicuri creştine cu citate din Coran.

Nu-i aşa că istoria ne oferă mereu confirmări că oamenii se supără ciclic pe opera lor, ori a altora, ori a lui Dumnezeu, făcându-le una cu pământul ori metamorfozându-i semnificaţiile? De regulă, atunci când statuile cad, oamenii pretind că fac istorie. Altă istorie, pornind de la fundamente noi. Iar a inova este o cale de a-ţi face loc în istorie, precum ştim.

Faptele evocate până acum fac parte din categoria lustrului istoriei. Sunt acele fapte vizibile, care pot induce ideea că istoria se desfăşoară doar la acest palier, spectaculos şi seducător, al schimbării rolurilor şi al înlocuirii idolilor. În planul secund însă, dincolo de aparenţe/ imagini, în profunzime, ori în durata lungă, cum ar spune F. Braudel, istoria conservă, curăţă amintirile de zgură, şlefuieşte cu migală, alimentând memoria şi ajutându-ne să nu cădem invariabil în barbarie. Conservatorii combat lucrarea demolatorilor, adună fragmentele risipite şi redau istoriei substanţa şi demnitatea ei flagelate.

Văd în demolarea statuilor semnele rău prevestitoare ale declinului unei civilizaţii, prin prăbuşirea valorilor ei, dar şi a acumulării unor frustrări. Văd, de asemenea, incapacitatea funciară de a citi şi a înţelege trecutul. Au căzut statuile bolşevice din Rusia ori de aiurea, sub furia mulţimilor, pentru că regimul care le-a înălţat a semănat furtună, demolând ceea ce nu i-a convenit, răstălmăcind istoria şi făcând eroi din profeţii crimei. Nereglarea corectă a raporturilor cu istoria conduce la acumularea frustrărilor şi, pe cale de consecinţă, la războiul cu statuile.

Toate amintirile au loc în istorie, dacă le înţelegem resorturile. Pentru a ne reconcilia cu trecutul e nevoie însă de cultură, credinţă şi înţelepciune. Ştiu că puţini dintre noi sunt dăruiţi cu aceste haruri. Dar merită să perseverăm pe calea regală a pedagogiei. Nu-i vom opri, probabil, pe demolatorii de statui, dar îi vom domoli treptat, dacă nu ne-am pierdut credinţa şi încrederea în valorile noastre. La Madrid, în acelaşi cimititr îşi dorm somnul de veci eroii naţionaliştilor şi cei ai republicanilor. Acolo unde istoria a dezbinat, posteritatea matură are datoria să reconcilieze. Iar dacă noi, românii, ne vom pierde încrederea în noi înşine, într-o zi se vor isca nişte profeţi de ocazie foarte vehemenţi, care ne vor spune că trebuie să ne despărţim de Eminescu şi să-i demolăm statuile. Ştiu ei prea bine de ce… Dar noi ştim? De aceea, invit să privim la gestul demolării statuilor cu mai mult discernământ şi mai puţină corectitudine politică. Pentru că mulţi dintre demolatori nu ştiu ce fac, dar unii ştiu foarte bine.

Mihai Dorin este istoric şi publicist

Football news:

The authors of Showsport choose the winner of the Champions League: Chernyavsky - for Leipzig, Muiznek believes in real 🤪
Trent, rashford, martial and Greenwood are up for the award for the best young player of the season
Ronaldo started the 2016-17 season poorly – and then scored 10 goals in the Champions League play-offs and produced the best performance in the history of the tournament
Henderson, de Bruyne, Pope and Ings is among the contenders for the award for the best player of the Premier League season
The Bundesliga plans to start the season on September 18 with a match between Bayern – Schalke or two Borussia
Barcelona announced 7 reserve team players for the match with Napoli. Dembele, Vidal and Busquets will not play
In the 80's, Lyon played in Ligue 2 and was not needed by anyone. Olas has built an economic Empire and created his own version of money ball