Romania

Florin Citu: Avem o veste istorica pentru Romania. Azi ne-am imprumutat, pentru prima data, cu dobanzi negative

Pentru prima data in istorie, Romania s-a imprumutat la dobanzi negative in euro, a anuntat joi ministrul interimar de Finante, Florin Citu.

"Azi avem si o veste buna pentru romani, o veste istorica pentru Romania. Azi Romania s-a imprumutat pentru prima data in istorie cu dobanzi negative, in euro, asa cum fac alte tari dezvoltate. Este un semn clar din partea investitorilor ca ceea ce am facut pana acum este apreciat si mai ales ceea ce am spus ca vom face in continuare este apreciat. Investitorii au incredere in Romania si de aceea azi ne-am putut imprumuta in euro la dobanzi negative.

Asta pentru a elimina orice urma de neincredere sau dubiu ca ceea ce facem noi nu este bine pentru Romania. Avem aceasta dovada clara, Romania se imprumuta la dobanzi negative, nimeni nu poate sa ne ia acest lucru, e o performanta istorica pentru Romania", a spus Citu.

Intrebat de Ludovic Orban ce inseamna, mai exact, ca ne imprumutam la dobanzi negative, Citu a explicat ca vom da inapoi mai putin decat am luat.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

"Inseamna ca daca ne imprumutam un leu trebuie sa dam inapoi 90 de bani. Deci nu mai aruncam povara imprumuturilor pe generatiile viitoare, dam inapoi mai putini bani", a precizat ministrul interimar al Finantelor.Florin Citu a fost acuzat, in repetate randuri, de catre social democrati ca se imprumuta la dobanzi foarte mari.

Luna trecuta, senatorul Daniel Zamfir l-a acuzat pe ministrul Finantelor ca a imprumutat de pe pietele externe trei miliarde de euro la o dobanda mai mare decat a Bulgariei, Poloniei si Greciei si l-a chemat in Comisia Economica din Senat, pentru a da explicatii.

Florin Citu a refuzat invitatia, dar a explicat intr-o conferinta de presa ca s-a imprumutat cu 3 miliarde de lei de pe pietele internationale, prin doua emisiuni de obligatiuni, insa la dobanzi mult mai mici decat cele la care se imprumutau guvernele anterioare.

"Da, ne-am imprumutat pe piete internationale, la 12 si la 30 de ani, am imprumutat 3 miliarde de euro. Partea buna este ca la 12 ani ne-am imprumutat la cel mai redus cost din istorie, la 2%, si la 30 de ani ne-am imprumutat cu 1,65 procente mai ieftin decat ce s-a imprumutat guvernul anul trecut", a explicat Florin Citu.

Citeste si:


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.