Joi au fost eliberaţi primii 80, însă preşedintele afgan a ţinut să avertizeze că ei reprezintă un „pericol” pentru lumea întreagă.

„Înainte de asta, a existat un consens asupra dezirabilităţii păcii, dar nu şi asupra costului ei”, a spus Ashraf Ghani.

Weekendul trecut, Consiliul Bătrânilor  Loya Jirga a aprobat eliberarea celor 400 de prizonieri talibani acuzaţi de crime „majore”, după ce iniţial autorităţile au refuzat acest lucru. Între aceştia se află şi 44 de insurgenţi recunoscuţi internaţional pentru rolurile lor în atacuri de anvergură.

Eliberările sunt menite să „accelereze eforturile pentru discuţii directe şi un acord de încetare a focului durabil”, a transmis Consiliul de Apărare din Afganistan pe Twitter.

La începutul anului, SUA şi talibanii au încheiat un acord de pace menit să deschidă calea unor negocieri directe între Afganistan şi militanţi, în condiţiile în care aceştia din urmă au acceptat să discute doar cu americanii.

Talibanii au condiţionat negocierile directe cu guvernul afgan de eliberarea a 5.000 de prizonieri. Din cei 400 de prizonieri rămaşi, 150 fuseseră condamnaţi la moarte.