Romania

IREAL În timp ce medicii anunță că oamenii MOR din lipsa locurilor la ATI, Nelu Tătaru anunță că avem paturi de rezervă

Nelu Tătaru

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat că în prezent există 1.200 de paturi de Terapie Intensivă pentru pacienţii COVID-19 şi se poate ajunge până la un număr de 1.500 de paturi.

Nelu Tătaru a afirmat, joi, la Constanţa, că şi în acest judeţ va fi suplimentat numărul paturilor de la ATI.

Citește și: EXPERIMENT făcut pe populație, în plină pandemie: cum se TESTEAZĂ gradul de conformare al cetățenilor

"În evaluarea pe care am făcut-o, la Spitalul Judeţean vom avea o extensie de 14 paturi de Terapie Intensivă, la Spitalul de Pneumoftiziologie încă 12 paturi şi la Spitalul Mangalia şapte paturi. Deci pentru Regiunea de Sud-Est o extensie de 33 de paturi pe care să le avem într-o rezervă în perioada următoare, în funcţie de evoluţie. Nu trebuie să ne lăsăm doar în baza corpului medical, a spitalelor şi a paturilor pe care le facem ca extensie. De astăzi avem zece paturi aici în Terapie Intensivă, avem deja şase la Pneumoftiziologie şi în decurs de două săptămâni le avem pe toate 12. Săptămâna viitoare cele şapte din Mangalia sunt în funcţie”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Citește și: EXPERIMENT făcut pe populație, în plină pandemie: cum se TESTEAZĂ gradul de conformare al cetățenilor

Întrebat dacă vor intra şi spitale private în lupta anti-COVID-19, Nelu Tătaru a precizat că, în măsura în care nu va exista numărul necesar de paturi, s-ar putea întâmpla şi acest lucru.

El a mai fost întrebat de jurnalişti dacă există şi personal pentru cele 3.000 de paturi, câte a anunţat preşedintele Klaus Iohannis că există în ţara noastră.

"Există personal în acest moment. Trebuie să ştiţi că aceste paturi au personal în acest moment, altfel nu existau aceste paturi. Aceste paturi sunt pentru patologie COVID şi pentru patologie non-COVID. Rămâne ca tot ce disponibilizăm sau extindem ca şi Terapie Intensivă să facem şi echipe complexe din cei care erau deja în Terapie Intensivă plus secţii asemănătoare”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii a fost anunţat că la Spitalul din Feteşti, judeţul Ialomiţa, nu există un medic cu normă întreagă la ATI, el precizând că medici rezidenţi vor fi detaşaţi către unităţile medicale care au nevoie de personal.

"În această perioadă s-au desfăşurat examene de specialist pentru mai multe specialităţi şi în şedinţa de Guvern de aseară prin ordonanţă de urgenţă toţi cei care nu au post şi nu pot fi angajaţi nicăieri, vor fi angajaţi la Spitalul Ministerului de Interne, la Gerota, sunt în jur de 200 de colegi, medici rezidenţi sau medici specialişti din şase specialităţi care vor fi detasaţi către aceste spitale”, a afirmat Nelu Tătaru.

Întrebat câte paturi pentru pacienţii de COVID sunt în România, el a răspuns: "Avem pentru Terapie Intensivă 1.200 de paturi, cu extensie până la 1.500”.

El a mai anunţat că de săptămâna viitoare vor ajunge în unităţi de primire urgenţe 43.000 de teste rapide pentru depistarea pacienţilor cu COVID-19, urmând ca în perioada următoare să vină şi restul până la 100.000.

Nelu Tătaru a mai fost întrebat la Constanţa dacă ştie de un focar la UPU Sibiu.

"Ştiu de multe focare în această ţară. De la începutul acestei pandemii avem peste 400 de focare, în contextul în care fiecare focar este gestionat epidemiologic pentru fiecare caz în parte, fiecare focar se gestionează pe cazuri clinice, pe cazurile contacte pozitive, fiecare caz pozitiv este la rândul lui gestionat ca un focar separat. (...) Sunt focare care se gestionează la un moment dat de la un pacient sau de la un personal medical. Rămâne complementar să vedem dacă mai sunt şi alte cazuri care au evadat din acest focar şi pot face transmitere comunitară. (…) Focare există peste tot, haideţi să ne gândim la tot ce înseamnă la nivel naţional, la o transmitere în comunitate. Fiecare caz nou poate declanşa un focar”, a precizat Nelu Tătaru.

Football news:

Antonio Conte: I Don't think Real Madrid can cry about their losses. It's funny that the media write about their problems with the squad
Lewandowski on the cancellation Of the Golden ball: it's not that important. Such prizes are something extra
Salah can play with Atalanta. He became ill with the coronavirus
Klopp on injured: no News. I have no idea who will play for Atalanta. Why should we give them information?
Barcelona are thinking about signing Garay due to Pique's injury
Pepe apologized for the red in the match with Leeds: there is no excuse for My behavior. I am deeply sorry
Manchester City have prepared a 10-year plan for Messi. After finishing his career, they want to make him an Ambassador for the club (The Times)