UPDATE CCR amână pentru 16 octombrie discutarea modificărilor la Codul Penal. Potrivit G4Media, care citează surse politice, judecătorul raport, în acest caz Liviu Stanciu, nu a reuşit să depună raportul şi concluziile scrise.

 Pe ordinea de zi a şedinţei Curţii Constituţionale de luni se află sesizarea privind neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

Primii care au sesizat CCR au fost aleşii  Partidului Naţional Liberal,  Partidului Mişcarea Populară, Uniunea Salvaţi România şi deputaţi neafiliaţi, apoi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de preşedintele României.

Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat, în 25 iulie, Curtea Constituţională asupra legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. Aceasta este prima cale de atac a preşedintelui asupra modificărilor aduse Codului Penal.

În sesizarea către CCR, preşedintele arăta că ambele legi au fost adoptate de Parlament cu încălcarea Constituţiei şi conţin mai multe prevederi neconstituţionale.

Preşedintele Klaus Iohannis anunţase din 4 iulie că va ataca la CCR modificarea Codurilor penale, spunând că este ”revoltătoare” şi că ceea ce fac PSD-ALDE este o dictatură a majorităţii profund dăunătoare democraţiei.