Romania

Prima şedinţă ordinară a noilor aleşi judeţeni, la turație maximă. Gata în doar două ore

Ce decizii s-au luat ieri în plenul Consiliului Judeţean?

Doar două ore a ţinut prima şedinţă ordinară a consilierilor judeţeni - şi asta pentru că în ultima jumătate de oră a fost o rundă de vot secret pentru desemnarea reprezentanţilor CJ în Adunarea Generală a Asociaţiei de dezvoltare intercomunitară Euronest (Sorin Afloarei, de la PNL, şi Radu Ursanu, de la PMP, aşa cum a anticipat liderul grupului PSD, Cristian Stanciu). Întrunirea, deşi începută cu obişnuita întârziere de câteva minute, a debutat fulgerător: la votul procesului verbal al şedinţei precedente, aleşii USR-PLUS nu au apucat să ridice mâna, „fiind ocupaţi probabil cu activităţi de entertainment”, a sugerat preşedintele Costel Alexe cum să se consemneze votul.

Proiectul încheierii protocolului de asociere a Consiliului Judeţean cu Consiliul Local Miroslava, cu Ministerul Sănătăţii şi cu Institutul de Boli Cardiovasculare a urmat imediat. După mai multe schimburi de amabilităţi şi angajamente cu managerul IBCV, aflat în sală, proiectul referitor la construirea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculare până în anul 2026 a trecut, cum era firesc, cu unanimitatea voturilor celor prezenţi. De altfel, toate proiectele aflate pe ordinea de zi au fost adoptate aşa. Excepţie a făcut cel privind un credit de angajament în sumă de 21,36 de milioane de lei pentru modernizarea unui segment de 7 kilometri de drum judeţean, DJ 281B, între localităţile Borosoaia şi Plugari. Aflat pe lista obiectivelor încă de acum două mandate, proiectul abia acum a primit undă verde. Consilierul USR Etienne Ignat ar fi vrut să propună urgentarea altor asemenea segmente de drum prevăzute în Masterplan. Şeful Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor, dar şi alţi consilieri au prezentat situaţia şi au explicat modalitatea prin care se depun proiecte pentru a fi dezbătute.

După această lecţie de administraţie birocratică, celelalte propuneri de pe ordinea pe zi au curs ca pe apă. Au fost adoptate, printre altele, extinderea organigramelor la Spitalul de Boli Infecţioase (care include spitalul modular de la Leţcani) şi la Aeroport, cofinanţarea a două proiecte transfrontaliere prin care va fi restaurat Complexul muzeal Ion Creangă şi va fi modernizat în sfârşit drumul Mânzăteşti-Ungheni.

O premieră

Şedinţa de ieri a marcat şi o premieră: cu puţin înainte să înceapă, Agenţia Naţională de Integritate a comunicat situaţia de incompatibilitate a unui consilier în mandatul trecut, când a făcut parte din Consiliul Local Hârlău. Este vorba de opt facturi pe care societatea la care este asociat împreună cu soţia le-a eliberat pentru achiziţii directe unei societăţi înfiinţate de CL şi Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” din localitate. Constantin Fotea ne-a declarat că va contesta în instanţă decizia ANI, adăugând că achiziţiile respective au fost făcute întâmplător, dat fiind că doar magazinul familiei sale deţinea la acel moment mărfurile solicitate. 

Football news:

Sir Alex Ferguson: Fortunately, I was retired when I watched Liverpool play in the last two years
Well, Wayne Rooney is now a coach. It's great that we saw his career - and now we can remember everything
Neymar: There is a lot of envy and hatred in social networks. The real Neymar is known by friends, family and colleagues
Neymar: Thank God for the charisma. I have a gift to be different from the rest
Wayne Rooney: It's time to lead the younger generation. I had a great career
Lineker on Rooney: One of our greatest players. England would have won Euro 2004 had he not been injured
Chelsea will give Drinkwater the third rent - Kasimpasa. He has not played since February