Romania

S-a deschis lupta pentru șefia Senatului. PSD are cele mai multe voturi. Ce senatorii își doresc funcția

În urma deciziei Curții Constituționale, Teodor Meleșcanu trebuie să se retragă din funcția de președinte al Senatului fie printr-o demisie, fie prin o hotărâre a Camerei Superioare de aplicare a deciziei. În prezent, social democrații dețin cele mai multe voturi în Senat, mai exact 69 care echivalează și cu jumătate plus unu din numărul senatorilor.

Conform regulamentului intern, fiecare grup poate să susține un singur candidat. Astfel grupurile parlamentare fac câte o propunere pentru șefia Senatului iar senatorul care întrunește jumătate plus unu din numărul de mandate, adică 69 de voturi va fi validat în funcție.

Surse social democrate au declarat pentru HotNews.ro că doritori pentru funcția de președinte al Camerei Senatului sunt senatorii: Șerban Nicolae, Titus Corlățean, Robert Cazanciuc, Liviu Pop și Ecaterina Andronescu. " În partid nu s-a discutat încă dar doritori sunt mulți. Cel mai probabil se va discuta întâi în conducere și se va agrea o nominalizare în consens și cu grupul PSD din Senat", au explicat sursele HotNews.ro.

De partea cealaltă, liberalii ar propune-o pe Alina Gorghiu pentru șefia Senatului.

Reamintim că judecătorii CCR au decis, miercuri, că alegerea lui Teodor Meleșcanu în funcția de președinte al Senatului nu a respectat regulamentul și este neconstituțională. După ma bine de patru lui de la sesizarea depusă de parlamentari ALDE, PNL, PMP, UDMR judecătorii CCR au luat o decizie.

Teodor Meleșcanu urmează să se retragă din funcție de președinte al Senatului după de decizia și motivarea deciziei CCR vor fi publicate în Monitorul Oficial