Romania

S-au împlinit 11 ani de la trecerea în veșnicie a Părintelui Teofil Părăian

 Părintele Teofil Părăian

S-au împlinit 11 ani de la trecerea în veșnicie a Părintelui Teofil Părăian, unul dintre cei mai renumiți duhovnici români. El a trecut la Domnul în 29 octombrie 2009, informează Basilica.ro

În unul dintre mesajele sale, Patriarhul Daniel l-a numit pe Părintele Teofil Părăian „om al bucuriei” şi a apreciat că deși nevăzător cu ochii trupești, „a aflat încă din tinerețe pe Iisus, Lumina lumii, Care i-a luminat ochii sufletului cu lumina cea neînserată a slavei Sale, dăruindu-i bucuria slujirii misionare, a luminării sufletelor prin Cuvântul Evangheliei”.

„Mereu plin de speranță și încredere în ajutorul lui Dumnezeu, el iubea și sfătuia pe toți părintește, încât, în mod irezistibil, fiecare se bucura să-l considere părinte duhovnicesc al său”, a mai subliniat Preafericirea Sa.

Părintele Teofil s-a născut în data de 3 martie 1929 într-o familie de plugari din satul Topârcea, din apropierea Sibiului. La botez a primit numele de Ioan.

S-a născut fără vedere, motiv pentru care urmează cursurile unei școli primare pentru nevăzători la Cluj-Napoca, între anii 1935 – 1940. Și-a continuat cursurile la o școală de nevăzători la Timișoara, între anii 1942 – 1943, iar până în 1948 a urmat, tot la Timișoara, cursurile liceale într-o instituție de învățământ pentru văzători.

Citește și: EXPERIMENT făcut pe populație, în plină pandemie: cum se TESTEAZĂ gradul de conformare al cetățenilor

Preocuparea pentru viața religioasă și pentru aprofundarea cunoștințelor teologice îl determină să urmeze cursurile Facultății de Teologie din Sibiu, între anii 1948 – 1952. La 1 aprilie 1953 a luat hotărârea de a intra în obștea Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus.

După patru luni a fost călugărit în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului și a primit numele de Teofil, cuvânt provenit din limba greacă care se traduce cu „iubitor de Dumnezeu”.

La șapte ani de la călugărie, tot de praznicul Adormirii Maicii Domnului, părintele Teofil a fost hirotonit diacon de Mitropolitul Nicolae Colan, iar la 13 mai 1983, după 23 de ani de diaconie, a fost hirotonit preot de Mitropolitul Antonie Plămădeală. Tot atunci a primit hirotesirea întru duhovnic.

În anul 1986 părintele Teofil a fost hirotesit protesinghel, iar în anul 1988 arhimandrit. A trecut la cele veșnice la 29 octombrie 2009, în Cluj Napoca, înmormântat la Mănăstirea Sâmbăta.

Football news:

Emir Kusturica: Ronaldo is an ideal, he earned a lot of money, but where is his personality? What can he tell you? Nothing
Maradona is the best dribbler with a phenomenal number of goals and assists. But is it true that he won Serie A alone?
Italian championship. Juventus will play Benevento, Atalanta Miranchuk against Verona, Inter away to Sassuolo
Ex-Manchester United defender Valencia moved to Mexico's Queretaro
Gerard Pique: I always dreamed of becoming President of Barca, but I don't know if it will happen
Rejoice and enjoy life in this mediocre time. Remember the great phrases Maslachenko-join
Ex-Manchester City defender Lescott has resumed his career with racing Murcia of the Spanish 4th division