logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Romania

UMDR vrea abrogarea recursului compensatoriu! Attila Korodi: Ministerul Justiției trebuie să vină cu un text de lege

Attila Korodi

Attila Korodi a declarat că recursul compensatoriu, așa cum este în forma actuală, trebuie abrogat. Liderul deputaților UDMR a precizat că o strategie și un text de lege în acest sens trebuie să vină din partea Ministerului Justiției.

„În Parlament, procedurile sunt foarte înaintate. Camera Deputaților, dacă adoptă un raport în Comisia Juridică, poate să intre în plen cu acest proiect de lege. De aceea, ar fi oportun să fie închisă această problematică în Parlament, pentru că sunt convins că dezbaterile ajută, dar semnalul dat de Guvern cred că e de înțeles, este nevoie să fie făcut un pas ferm în Parlament”, a afirmat Attila Korodi, luni, la RFI.

Acesta a mai spus că o strategie și niște propuneri trebuie să vină de la specialiștii din cadrul Ministerului Justiției pentru a umple golul legislativ cu privire la procedurile juridice.

„Recursul compensatoriu în forma actuală trebuie abrogat, numai că dezbaterea care trebuie dusă la bun sfârșit este aceea că o simplă abrogare creează o lipsă de abordare juridică a problematicii totale. Trebuie să vină din partea Ministerului Justiției sau a specialiștilor o strategie și un text de lege, care înlocuiește actualul act normativ și nu lasă un gol în procedurile juridice care privesc această speță”, a completat Korodi.

Citește și: Abrogarea recursului compensatoriu! Zegrean: Ar genera o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban

Referitor la faptul că UDMR a votat împreună cu PSD și ALDE legea recursului compensatoriu, Attila Korodi a explicat că „a fost o decizie care în analiza noastră de atunci nu a semnalat foarte multe hibe pe care le are această lege. Dacă mă gândesc către trecut, da, nu a fost o decizie solid fundamentată și atunci trebuie să aducem corecturi, trebuie să fie corectată, printr-o înlocuire totală a procedurilor pe această speță”.

În privința Secției de Investigare a Infracțiunilor dn Justiție (SIIJ), liderul deputaților UDMR a spus că aceasta nu trebuie desființată, ci mai bine reglementată.

„Noi dorim ca întotdeauna în domeniul justiției să existe o procedură foarte clară care privește procedurile de anchetare a magistraților. Soluția care a fost înaintea acestei Secții Speciale, să fie duse la bun sfârșit aceste proceduri de către DNA, a fost total nefericită. Este nevoie ca acest for care anchetează magistrați să fie undeva într-o zonă neutră, poate sub Parchetul General. Structura și modalitatea în care aceasta să fie conturată trebuie făcută împreună cu sistemul judiciar, cu CSM, cu asociațiile profesionale. Secția în sine la ora actuală nu funcționează corect”, a conchis Attila Korodi.

Citește și: Kovesi angajează director de comunicare la Parchetul European! Cât este salariul și ce condiții trebuie să îndeplinească

Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat, duminică, la Sibiu, că Guvernul va angaja răspunderea pe abrogarea recursului compensatoriu, dacă nu va fi realizată modificarea legii de către Parlament. Turcan afirmă că 20.000 de infractori periculoși au ieșit din închisoare beneficiind de această lege.

Cătălin Predoiu a declarat că abrogarea imediată a recursului compensatoriu, fără analiză, ar putea duce la „efecte colaterale mai severe decât cele din prezent”. Ministrul a anunțat trei planuri ce vor fi atinse înainte de a fi abrogat recursul, astfel încât să nu fie pusă în pericol populația.

Themes
ICO