Reprezentantul DNA a solicitat ca cei doi pompieri să fie condamnaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi uzurpare de calităţi oficiale, urmând ca pedepsele să fie orientate spre maximul prevăzut de legea penală, care este de 15 ani.

Potrivit DNA, în perioada septembrie 2014 - 30 octombrie 2015, cei doi ofiţeri ISU, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu bună ştiinţă, nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce decurgeau din conţinutul prevederilor legale privind prevenirea şi apărarea împotriva incendiilor, deşi au luat cunoştinţă şi au constatat că acel club din Bucureşti (care până la data de 6 octombrie 2014 a funcţionat ca persoană juridică SC Music Hall SRL Bucureşti, iar după această dată ca persoană juridică SC Colectiv Club SRL Bucureşti) desfăşura activităţi specifice fără a deţine aviz/autorizaţie de securitate la incendiu.

Procurorul de şedinţă a rezumat acuzaţiile aduse Antoninei Radu şi lui George Petrică Matei.

„Cei doi s-au deplasat pe platforma Pionierul dar nu au constatat existenţa SC Colectiv pe acea platformă. S-a constatat că ei nu au menţionat acel control nici în proces verbal şi nu şi-au anunţat nici superiorii. Erau obligaţi de lege să înregistreze fiecare control efectuat şi totodată să îşi anunţe superiorii. (…) Va solicităm să constataţi că la clubul Colectiv a existat o singură uşă, respectiv a containerului, iar cealaltă foaie de uşă se deschidea doar la cererea organizatorului, în perioada de frig.  Martorii au spus că organizatorii nu au solicitat acest lucru. Martorii au menţionat şi ca era o uşă laterală a containerului, dar era închisă. Au încercat să deschidă această uşă cu un butoi de bere, dar nu s-a putut din cauza lacătului. De asemenea, clubul Colectiv nu putea obţine autorizaţia PSI deoarece nu avea ferestre. Deşi existaseră, acestea au fost zidite. Pragul de la ieşire a îngreunat evacuarea, din cauza lui s-au împiedicat cei prezenţi acolo şi s-a format un morman de oameni, de aproape un metru înălţime”, a spus procurorul.

Totodată şi avocaţii mai multor părţi civile au cerut luni condamnarea celor doi foşti angajaţi ai ISU amintind alte detalii din dosar obţinute de anchetatorii DNA Militar pe parcursul urmăririi penale.

„Aşa cum am văzut din piesele dosarului erau în stare să închidă ochii pentru o cafea şi o apă minerală atunci când mergeau la club. Cerem condamnarea acestora aşa cum a cerut procurorul”, a spus avocatul unora dintre victime.

***

Tribunalul Bucureşti continuă dezbaterile finale în dosarul Colectiv, luni fiind programată ultima parte a procesului, referitoare la acuzaţiile aduse celor doi pompieri, Antonina Radu şi George Petrică Matei.

Aceştia ar fi permis funcţionarea clubului, cunoscând faptul că localul nu deţine aviz de securitate la incendiu.

Având în vedere faptul că în dosar sunt mulţi inculpaţi şi părţi vătămate, judecătorul numit pentru acest  caz a decis ca dezbaterile să se desfăşoare pe parcursul mai multor zile.

Procurorul a cerut pedepse de câte 12 ani pentru patronii clubului Colectiv – George Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Cristian Mincu pentru ucidere din culpă în formă agravată. Pentru administratorul firmei care a montat artificiile, Daniela Niţă, pedeapsa propusă este mai mare, de 14 ani de detenţie, deoarece aceasta este acuzată şi de distrugere de probe.

Procurorul a solicitat instanţei pentru ceilalţi 2 artificieri câte 12 ani de detenţie.

Procurorii au cerut pedepse orientate spre maximum pentru fostul primar Cristian Popescu Piedone şi pentru alte foste angajate ale Primăriei Sectorul 4.

Fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a declarat, în faţa instanţei, că se consideră nevinovat.