logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Romania

Vijelie la Agenţia Naţională Antidoping

Graţiela Vâjială, fosta preşedintă, a fost acuzată de WADA că a cerut muşamalizarea unor probe privitoare la sportivi dopaţi

Agenţia Naţională Antidoping a instruit laboratorul din Bucureşti ca să muşamalizeze rezultatele pozitive ale unor teste antidoping în cazul acel puţin trei sportivi, susţine Sports Integrity Initiative, citând un raport al WADA. Potrivit site-ului sportsintegrityinitiative.com, cea care i-a cerut laboratorului să acopere rezultatele este Graziela Vâjială, preşedinta ANAD în perioada 2005 – ianuarie 2019. În raport s-ar mai menţiona că Valentina Alexandrescu, director general al ANAD, “în cel mai bun caz a ignorat comportamentul necorespunzător al lui Vâjială sau, în cel mai rău caz, a fost complice”. În raportul WADA prezentat la o şedinţă din 16 mai, s-ar recomanda concedierea ambelor. Raportul a fost declarat confidenţial, astfel că nu a fost menţionat în comunicatul WADA de după şedinţă. Documentul  se bazează pe un alt raport, din noiembrie 2017, în care s-a precizat că lui Valentin Pop şi Mirela Zorio, foşti conducători ai laboratorului, li s-a cerut să muşamalizeze teste de către ANAD, sub conducerea lui Vâjială. Sportivii menţionaţi în rapoartele WADA sunt Gabriel Sîncrăian, Elena Scărlătescu şi Suzana Şeicariu.

În raport s-ar mai menţiona că Vâjială le-a cerut angajaţilor laboratorului să folosească o metodă nevalidată de testare pentru analizarea unui eşantion, după decesul unui jucător de fotbal în mai 2016. În raport nu scrie că eşantionul îi aparţinea lui Patrick Ekeng, dar se precizează că decesul său este motivul pentru care s-a cerut analizarea unui eşantion printr-o metodă care nu a fost validată de laborator până la 28 septembrie 2017. Graziela Vâjială a fost eliberată, la 17 ianuarie, la cerere, din funcţia de preşedinte ANAD. Ea a fost numită vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual din România. În 18 ianuarie, la conducerea ANAD a fost numit Cristian Balaj.

Contactată de GSP, Graţiela Vâjială a precizat că nu are nicio legătură cu cazul Ekeng. “Sunt indignată de raportul WADA, e o colecţie de minciuni spuse despre mine de către doi oameni din laborator, în principal de doamna Cristina Stan, care a vrut astfel să devină ceea ce este acum - directorul laboratorului. Nu am nici o legătură cu cazul Ekeng, n-am vorbit cu nimeni de la laborator. Mi-aş fi dorit să se clarifice odată morţile subite din fotbal!”, a spus Vâjială. Potrivit gsp.ro, ea a explicat că proba la care se face referire în raport a fost luată pe când Ekeng încă juca, şi că, din câte ştie, toate testele fotbalistului au ieşit negativ.

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO