Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

5.000 dinara za prvake u Nišu: Roditelji kažu potrebna gomila papira, a malo vremena za predaju

Kako bi dobili jednokratnu pomoć Grada od 5.000 dinara, roditelji prvaka u Nišu moraju do petka prepodne da predaju svu dokumentaciju, iako su mogli da uzmu zahtev za ostvarivanje prava i počnu sa prikupljanjem papira tek u utorak. Jedna majka kaže da za kratko vreme treba da prikupi nekoliko dokumenata u pet različitih ustanova i da o tome kada će biti isplata još nema informacija.

Kopije izvoda iz matične knjige rođenih, lične karte roditelja, kartice tekućeg računa i dokaz o starateljstvu za one koji su razvedeni, kao i original potvrde iz škole da je dete đak prvak - dokumentacija je koju roditelji prvaka u Nišu treba da predaju u školama do petka, 29. septembra.

Sve to roditelji treba da nabave u Upravi za organe grada i građanska stanja, Policijskoj upravi, banci, školi i sudu i predaju do petka ujutru.

Zahtev za ostvarivanje prava na jednokratnu pomoć koji treba da popune i u kome piše šta je sve potrebno odraditi mogli su da uzmu tek juče.

Pomoć od države se dobija za tri klika, a za ovo je potrebna gomila papira. Većinu tražene dokumentacije nije teško pribaviti, ali ako neko dete nije bilo u školi juče, danas, roditelji nemaju dovoljno vremena. Naglašeno nam je iz škole da je rok do petka prepodne i da posle toga nema naknadnog dostavljanja dokumentacije - žali se majka.

Smatra da nije dato dovoljno vremena da roditelji sve pripreme i dodaje da još uvek nisu dobili informacije o tome kada će biti isplata.

Inače, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je, objašnjavajući zašto za niške đake nema besplatnih udžbenika, najavila pomoć od 5.000 dinara za svakog prvaka početkom meseca. Gradska Skupština je odluku da se taj novac izdvoji iz budžeta donela prošle nedelje.

U Nišu je ove godine školovanje počelo 2.400 prvaka, što znači da je za jednokratnu pomoć izdvojeno 12 miliona dinara.