Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Акција приштинских специјалаца у Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку; Елек: Насилни упад и у болницу

Српска листа: Упад у више приватних објеката са северу КиМ

Српска листа саопштила је да су приштинске специјалне јединице брутално упале у Клиничко-болнички центар у Косовској Митровици и том приликом уз прекомерну силу и бруталност демолирали неке од просторија, онемогућили рад здравственим радницима и застрашивали пацијенте који су на стационарном лечењу у тој установи.

"Паралелно са тим упадом, брутални упад је извршен и у више приватних објеката на северу Косова и Метохије, а податке о тим упадима и даље прикупљамо", наводи се у саопштењу.

Истиче се да је био блокиран и пут који води ка вртићу, односно предшколској установи “Даница Јарамаз” и основној школи “Свети Сава”.

"Наставници и васпитачи нису могли да дођу до својих радних места, деца су била престрављена, а забринути родитељи нису смели да децу одведу на боравак у вртић односно на наставу", пише у саопштењу Српске листе.

Наводе да је очигледно да Куртијев режим трагичне догађаје из Бањске сада користи да оправда "антисрпско деловање на Косову и Метохији, као и да настави са даљим малтретирањем наших грађана".

Додају и да су припадници Еулекса све ове бруталне упаде пратили са удаљености од више десетина метара апсолутно незаинтересовани да спрече малтретирање српског народа или да се активно укључе и спрече противзаконито деловање Куртијевих слецијалаца.

Припадника КФОР-а, како тврде, није било на видику приликом овог нецивилизацијског понашања.

"Остаје нам да позовемо грађане да у овим лудим временима сачувају присебност и буду уз своју децу, у нади да ће једном и на овим просторима завладати мир, те да ће и Срби моћи да живе нормалним животом, да се лече без да их препадају до зуба наоружани специјалци, или да их исти не малтретирају на путу до вртића и школе. Овом приликом одајемо признање здравственим радницима, васпитачима и наставницима који су храбро стали у заштиту права својих пацијената односно деце", закључује се у саопштењу.

Опширније Краће

Канцеларија за КиМ: Наставља се демонстрација силе

Канцеларија за КиМ је саопштила да је јутрос на северу Косова и Метохије настављена брутална и прекомерна демонстрација силе од стране Куртија и његових специјалаца који су до зуба наоружани насилно упали у Клиничко-болнички центар Косовска Митровица, али у још неколико приватних објеката на северу.

"Они су у налету терора поломили врата на улазу у КБЦ, претресали поједине просторије и до зуба наиружани марширали кроз ову централну српску здравствену установу на КиМ, иако им је руководство пренело да нема потребе за демонстрацијом силе и да могу да погледају шта их занима", наводи се у саопштењу Канцеларије.

Како се додаје, у овој акцији учествовало је око 15 оклопних возила специјалних јединица, а целу акцију са стране су без реакције посматрали припадници Еулекса.

"Ова акција изазвала је додатни шок и страх како пацијената тако и запослених, а Куртијеви полицајци изабрали су за своју демонстрацију силе и патролирање оклопних возила намерно у време када запослени одлазе на посао, а деца иду у школе и вртиће како би додатно унели немир у српску заједницу", каже се у Канцеларији за КиМ.

У посебно тешком стању шока налази са 100 најтежих болесника са интерног одељења КБЦ који су сведочили овој бруталној и ненајављеној акцији, као и деца средње медицинске школе која у ово време долазе на праксу у болницу.

"Јасно је да Курти са својом полицијом користи догађаје од недеље из Бањске као изговор за наставак терора на северу КиМ, а ова акција изведена је с јасним циљем да на северу Косова и Метохије нема мира, нити да српска заједница може да живи нормално, лечи се без страха од упада наоружаних фаланги , води децу у вртиће и школе", саопштено је из Канцеларије за КиМ.

Опширније Краће

Елек: У КБЦ није пронађено ништа

Директор болнице Златан Елек рекао је да у претресу вешераја и котларнице КБЦ у Косовској Митровици, није пронађено ништа.

Како је рекао, обијена су врата вешераја и магацина.

Обраћање Златана Елека је у току.

Косово онлајн: У Митровици заплењена два аутомобила и квад

Специјалци косовске полиције повукли су се из Клиничко-болничког центра Косовска Митровица и из ресторана Греј који се налази у близини предшколске установе "Даница Јарамаз".

Како јавља репортер Косово онлајна, специјалци су запленили два аутомобила марке "мерцедес" и један квад.

Како наводи Косово онлајн, специјалци косовске полиције извршили су претрес и у Звечану на, за сада, непознатој локацији, након чега су се повукли.

Према инфромацијама са терена претрес је извршен и у Зубином Потоку, а како јавља дописник Косово онлајна у Лепосавићу за сада нема акције, али се у тамошњој станици полиције налазе бројни специјалци.

Косово онлајн

Опширније Краће

Косовска полиција: Спроводимо операције у вези са догађајима у Бањској

Косовска полиција саопштила је на Фејсбуку да спроводи налог надлежног суда за провере на пет локација у три општине на северу Косова.

"Ове операције се изводе у вези са недавним догађајима у селу Бањска. Полицијску операцију врше релевантне јединице косовске полиције, уз присуство тужиоца на лицу места. Косовска полиција овом приликом обавештава грађане да не треба да брину. Контролни налози се спроводе у координацији са Еулексом и Кфором", наводе из Косовске полиције.

Акција се изводи уз присуство тужиоца Специјалног тужилаштва. 

Елек: Насилни упад специјалних јединица, узнемирени пацијенти и запослени

Директор Клиничко-болничког центра у Северној Митровици др Златан Елек рекао је да су јутрос око 6 часова у ту установу насилно упале специјалне јединице тзв. косовске полиције.

"После тог упада, извршили су насилан упад у вешерницу, разбијање врата, онда насилан упад у котларницу. Када смо, др Драгиша Миловић и ја стигли, тражили смо командира јединице. Дошли су са 15 џипова, наоружани дугим цевима, чак и цивилна лица наоружана дугим цевима, која имају само прслук 'полиција'. Речено нам је да имају налог од суда да уђу ту. Ми смо им рекли да није потребно да насилно улазе, да ћемо да отворимо просторије које желе да виде. Разбили су врата и на крају, при изласку, тек у 7.15, када су радници долазили на посао, видно узнемирени, уплашени као и пацијенти, напустили су клиничко-болнички центар и за собом однели видео-надзор са улазне капије", рекао је Елек.

Како је навео, припадници специјалне јединице тзв. косовске полиције су рекли да имају налог од суда за претрес, који је био на албанском језику и који није могао да разуме.

Формирана је комисија КБЦ-а која треба да утврди материјалну штету која је настала у току претреса, рекао је Елек.

РТС, Косово онлајн, Танјуг

Опширније Краће

Најмање пет оклопних возила косовске полиције налази се испред ресторана и стамбеног објекта, улица за саoбраћај је блокирана, али не и за пешаке. Два специјалца су на улазу у улицу. Више возила Еулекса налази се у близини овог рејона.

Улица у којој је полиција иначе води ка дечијем вртићу и основној школи и деца у овим тренуцима су на путу ка школи.

Како сазнаје Радио контакт плус са лица места, претрес је изведен и у котларници и вешерају у митровичком КБЦ-у

"У току је полицијска операција у вези са последњим догађајима у Бањској, за сад нема ухапшених“, рекао је вршилац дужности командира косовске полиције за регион север Ветон Ељшани.

Полицијске операције се изводе и у Звечану и Зубином Потоку.