Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Aleksandar Vučić: Srbi na Kosovu nisu teroristi, a izbori bi mogli da budu 17. decembra

27. 9. 2023. / 22.50

Predsednik Srbije je tokom gostovanja na RTS-u rekao da je on protiv ubijanja, ali da Srbi koji su odgovorni za ubistvo kosovskog policajca za njega nikada neće biti teroristi. A vanredni parlamentarni, beogradski i pokrajinski izbori i izbori  u još nekim opštinama mogu da budu održani već 17. decembra

Suština onoga što je Aleksandar Vučić rekao tokom gostovanja na RTS-u u delu koji je bio posvećen "tragičnim događajima na Kosovu“ je da on ne opravdava nikakvo ubijanje, ali da je zapravo Aljbin Kurti odgovoran za smrt u selu Banjska na severu Kosova jer je svojom represivnom politikom doveo Srbe na Kosovu do očaja. Narod je, kaže, na ivici ustanka, "to i ćorav vidi“.

Predsednik Republike je manje više rekao da su zapravo naoružani Srbi, a ne kosovoski policajci upali u klopku i da su u sve umešane i strane obaveštajne službe.

Država Srbija nema nikakve veze sa onim što se dogodilo, rekao je Vučić, ali je on već dugo upozoravao na opasnost od pobune Srba koji Kurtijev teror više trpeti ne mogu, te da Kurti "uništava i mrzi srpski narod“, a kada razgovara sa njim onda se "žali kao neka tetka“ i "samo kuka“.

Objasnio je da je Srbija proglasila dan žalosti za sve žrve, a ne samo za Srbe, te da je i taj ubijeni kosovski policajac po Ustavu Republike Srbije zapravo srpski državljanin. A onda je rekao i da je Kurti u Banjsku poslao "lica specijalizovana za borbu protiv Srba“, plaćenike, kriminalce, koji su ubijali Srbe koji su se predali.

Rekao je i da je jedan od Srba "hladnokrvno ubijen, overen, upucan u glavu“, da je ubijen pošto je bacio pušku i podigao ruke.

A što se Milana Radoičića tiče, on se nikada nije skrivao, odazvaće se srpskim organima, nalazi se u Srbiji, nije ranjen, on sebe smatra borcem za slobodu, te je Vučić rekao nešto neodređeno da će odgovarati na osnovu srpskih zakona.

Sve u svemu: on saoseća i ima razumevanje za to što Srbi na Kosovu ne mogu više da trpe da im Kurtijevi policajci maltretiraju žene i tuku decu, ali da ih moli da pokušaju da mirno dođu do formiranja Zajednice srpskih opština jer kada ZSO bude formiran onda će u srpskim sredinima biti srpski, a ne albanski policajci.

Rekao je Vučić i da "on“ mora donese neku odluku i da za "njega“ nema dobre odluke. Dakle, ne Vlada Srbije, ne Skupština, nego će on da donosi odluke.

Pa tako on "ko Boga moli“ međunarodnu zajednicu da ne pritiska više Beograd jer znaju oni dobro ko je kriv, što je trebalo da zvuči preteće.

Požalio se Vučić i da je u poslednja tri dana spavao samo "sat i 40 minuta“ i da se jedva i čuje sa decom, a kamoli da ih viđa.

Onda se obreo na "Danas“ i N1 da oni zapravo žele da unište Srbiju i kako su se radovali kada su mislili da je Radoičić ranjen, a nije.

A onda je, onako uzgred, pred kraj rekao da bi vanredni parlamentarni i beogradski i redovni pokrajinski izbori, kao i izbori u "još nekim opštinama“ mogli da budu održani već 17. decembra.

A onda su, još više pred kraj, da ne bude sve tako sumorno, u gostovanju posvećenom "tragičnim događajima na Kosovu“ voditelj i Vučić stigli malo da proćasakaju i o vinima koje predsednik voli da pije.

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com