Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Aljbin Kurti: Na Kosovu je planirano krvoproliće

Kosovo

Aljbin Kurti: Na Kosovu je planirano krvoproliće 2
Aljbin Kurti: Na Kosovu je planirano krvoproliće 2

Foto: AP Photo

27. 9. 2023. / 13.20

Vlada Kosova donela je u sredu odluku da porodici kosovskog policajca Afrima Bunjakua, koga su ubili "srpski teroristi", dodeli pomoć od 50.000 evra

Četiri dana nakon tragičnih događaja u selu Banjska na Kosovu, Srbija je proglasila Dan žalosti, dok je Vlada Kosova donela u sredu odluku da porodici ubijenog kosovskog policajca Afrima Bunjakua dodeli pomoć od 50.000 evra.

Premijer Kosova Aljbin Kurti istakao je da su u nedelju narušeni državni suverenitet, teritorijalni integritet i nacionalna bezbednost Kosova, te da je u Banjskoj zaplenjeno oružje dovoljno za stotine vojnika koji su, kaže, "planirali da izazovu krvoproliće na Kosovu", prenosi portal Reporteri.net.

Pročitajte još: Srbi ubijeni u napadu na kosovsku policiju dobijaju status heroja

"Napad u selu Banjska, u opštini Zvečan, razotkrio je teškoće i potrebu za međunarodnom saradnjom u održavanju, zaštiti i kontroli granice sa Srbijom", rekao je Kurti na sednici vlade, opisujući sukob kosovske policije sa naoružanom grupom u selu Banjska u kojem su ubijeni kosovski policajac i trojica napadača srpske nacionalnosti.

Kurti je istakao da je učešće potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića u tom napadu, koji je okarakterisao kao teroristički, dokazalo "životni značaj oživljavanja političkog pluralizma među Srbima na Kosovu", jer da nema demokratije i slobode bez pluralizma, pa bi u tom smislu kosovski Srbi morali da se "oslobode tutorstva Srbije".

Radoičić je, kaže Kurti, već neko vreme pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, a pojavljuju se rame uz rame sa predsednikom Srbije, pa je to za njega, Kurtija, dokaz da je srpska država umešana u napad na kosovsku policiju.

"Kosovska policija se pokazala ozuzetno profesionalno, kao i druge bezbednosne institucije. Dokazana je njihova puna sposobnost da brane Republiku", rekao je Kurti i istakao da je nedeljni napad "bio toliko dijaboličan" da je u centru imao verski objekat koji je pod zaštitom zakona Kosova.

M.J./FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com