Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Aljbin Kurti: Planirano je krvoproliće na Kosovu

Kosovo

Aljbin Kurti: Planirano je krvoproliće na Kosovu 2
Aljbin Kurti: Planirano je krvoproliće na Kosovu 2

Foto: AP Photo

27. 9. 2023. / 13.20

Vlada Kosova donela u sredu odluku da porodici ubijenog kosovskog policajca Afrima Bunjakua dodeli pomoć od 50.000 evra

Četiri dana nakon tragičnih događaja u selu Banjska na Kosovu, Srbija je proglasila Dan žalosti, dok je Vlada Kosova donela u sredu odluku da porodici ubijenog kosovskog policajca Afrima Bunjakua dodeli pomoć od 50.000 evra.

Premijer Kosova Aljbin Kurti istakao je da su u nedelju narušeni državni suverenitet, teritorijalni integritet i nacionalna bezbednost Kosova. Kurti je rekao da je zaplenjeno oružje u Banjskoj dovoljna količina za stotine vojnika, koji bi, prema tom scenariju, "trebalo da izazovu krvoproliće na Kosovu", prenosi portal Reporteri.net.

Pročitajte još: Srbi ubijeni u napadu na kosovsku policiju dobijaju status heroja

"Napad u selu Banjska, u opštini Zvečan, razotkrio je teškoće i potrebu za međunarodnom saradnjom u održavanju, zaštiti i kontroli granice sa Srbijom", rekao je Kurti na sednici vlade, opisujući sukob kosovske policije sa naoružanom grupom u selu Banjska, u kojem su ubijeni kosovski policajac i trojica napadača srpske nacionalnosti.

Kurti je istakao da je učešće potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića u tom napadu, koji je okarakterisao kao teroristički, dokazalo "životni značaj oživljavanja političkog pluralizma Srba na Kosovu". Nema demokratije i slobode bez pluralizma. Kosovski Srbi moraju biti oslobođeni tutorstva Srbije, rekao Kurti.

Prema njegovim rečima, Radoičić je pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, a pravosudne institucije za krivična dela na Kosovu. Pojavljuju se rame uz rame i za stolom sa predsednikom Srbije, upozoravajući na direktnu ulogu srpske države u tome.

"Pokazana je izuzetna profesionalizacija Kosovske policije, naših bezbednosnih institucija uopšte. Dokazana je njihova puna sposobnost da brane Republiku", rekao je Kurti. On je istakao da je nedeljni napad "bio toliko dijaboličan" da je u centru imao verski objekat koji je pod zaštitom zakona Kosova.

M.J./FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com