Serbia

Америка ипак дозволила пословање с „Хуавејем” – али не за 5Г опрему

ВАШИНГТОН - Одређени број америчких компанија у ИТ и телекомуникационом сектору, које желе да сарађују са „Хуавејем” и да тој кинеској компанији продају своје компоненте упркос санкцијама, однедавно то могу да чине, али под условом да се оне не користе за 5Г технологију, пише „Фајненшл тајмс”.

Лист сазнаје да је протеклих дана низу америчких и светских компанија из САД стигло одобрење за наставак пословања с „Хуавејем”, тако да је компанијама које раде са америчком технологијом дозвољено да кинеском концерну поред осталог продају чипове.

Предуслов за пословање са „Хуавејем” је да се компоненте које су предмет трговине не користе у изради 5Г опреме, односно да не подржавају 5Г технологију.

Тако су на пример, америчке санкције укинуте за ОЛЕД екране које „Самсунг” испоручује „Хуавеју”, или за CMOS сензоре које за кинеску компанију производе јапански „Сони” или кинески „ОмниВижн”, који има седиште у Калифорнији.

Највећи амерички произвођачи силицијумских чипова, Qualcomm и „МедијаТек”, могли би такође до краја године да добију дозволу за наставак сарадње са „Хуавејем”, преноси „СиБиз”.

Аналитичари сматрају да је то корак у позитивном смеру и да САД и даље желе да задрже „Хуавеј” као трговинског партнера, шаљући поруку да претња националној безбедности, коју су раније истицали као разлог за санкције, очигледно није толико изражена, преноси Танјуг.

Откако је „Хуавеј” доспео на „црну листу” компанија с којима САД строго контролише све трансакције, дозволе за сарадњу затражило је око 300 компанија, а отприлике сваки трећи такав захтев је до сада и одобрен.

Football news:

Van Dijk - best Central defender of 2020, Trent-right, Robertson-left (ESPN)
Massimiliano Allegri: Ronaldo is a top player in terms of mentality. He has a new goal every year
Borussia Dortmund presented a collection with Spongebob as part of a deal with Nickelodeon
Woodward on Manchester United and trophies: there is a lot of work Ahead to achieve the stability needed
Neuer - best goaltender in 2020, Alisson-2nd, Oblak-3rd (ESPN)
Liverpool are Interested in 21-year-old Leipzig defender Konate
Niko Kovac: I'm Waiting for Golovin to return. But it might be better to wait another week or two