Serbia

Антикорупцијско тело ГРЕКО: Србија испунила само две од тринаест препорука

Антикорупцијско тело Савета Европе ГРЕКО саопштило је да је Србија на задовољавајући начин спровела само две од 13 препорука за борбу против корупције, датих још 2015. године, оне о односу народних посланика са лобистима и у вези са јачањем улоге Агенције за спречавање корупције.

ГРЕКО наводи да је само 10 препорука делимично спроведено, док препорука о усвајању Кодекса понашања за народне посланике уопште није спроведена.

На задовољавајући начин спроведене су само препоруке које се односе на начине интеракције народних посланика и лобиста и трећих страна које покушавају да утичу на парламентарни процес и јачање Агенције за спречавање корупције.

Како се наводи, у односу на народне посланике, учињен је велики корак напред доношењем новог Закона о лобирању чију ефикасну примену подржава низ секундарних правних прописа, као и активности у погледу обуке и подизања свести, а додаје се и да ће, уколико се спроведе као што је предвиђено, овај закон представљати велики помак у повећању транспарентности делатности лобирања.

Када се ради о судијама и тужиоцима уставне реформе које су још увек у току су и даље препрека за спровођење бројних препорука ГРЕКО-а.

СЕ је поздравио и нормативни оквир и методе за побољшање објективности и транспарентности поступака запошљавања судија и тужилаца, а додаје се да преостаје још посла на унапређењу система оцењивања рада судија и тужилаца.

Оцењује се и да се новим Законом о спречавању корупције унапређују правила о сукобу интереса која се примењују на народне посланике, судије и тужиоце и дају одговарајуће гаранције за обезбеђивање независности Агенције за спречавање корупције и за проширење њених надлежности, чиме се додељује цетрална улога у спречавању и решавању сукоба интереса.

У Прелазном извештају, ГРЕКО је закључио да свеукупни ниво усклађености није више "глобално незадовољавајући".

ГРЕКО је у извештају навео и да су надлежни органи Србије уложили напоре од усвајања Прелазног извештаја и напомиње да се неколико препорука не може спровести у потпуности због актуелног стања у Скупштини које спречава доношење новог Устава.

Football news:

Filipe Luis: Simeone is not so good at communicating with players, but sometimes goes over pride
Ronaldo: Ronaldo is not the same as in Real Madrid. Now he knows how to control himself. Staying in the shadows for the entire match, he can harm the opponent in a minute
Soslan Gatagov is among the commentators of the Liverpool - Manchester United match on Okko. Track with Stognienko-separately
Ronald Koeman: Messi will decide whether to play with Athletic or not. With Leo Barcelona stronger, we lack his creativity
Deschamps on Benzema's racism allegations: I'll never forget it. He crossed the line. Under the influence of cruelty got my family
Ibrahimovic forced the defender to take off his gloves in his debut for Milan , otherwise the opponents will not be afraid of Zlatan's methods
Olivier Giroud: Zlatan thought he could still give something to European football, and he proved it. I'm ready too