Serbia

ASTRONOMI OTKRILI MINI MESEC! Pojavio se pre tri godine i kružio oko Zemlje!

Otkriće je na Tviteru objavio Kaper Virčos, istraživač "Catalina Sky Survey" programa iz lunarne i planetarne laboratorije Univerziteta u Arizoni.

- Zemlja ima novi privremeni objekat, mogući "mini Mesec" pod nazivom 2020 CD3. U noći 15. februara moj kolega Tedi Prejn i ja pronašli smo objekat 20. veličine - kaže Kaper.

Pixabay

Objekat ima u prečniku između 1,5 i 3,5 metra, a njegova putanja ukazuje da je ušao u zemljinu orbitu pre otprilike 3 godine.

Prema njegovim rečima ovo otkriće je velika stvar jer, "od oko milion poznatih kosmičkih stena, ovo je tek drugi asteroid za koji se zna da orbitira oko Zemlje, a nakon 2006. godine, kada je otkriven RH120", prenosi NBC News.

Asteroid je u u utorak službeno unešen u zvanični katalog "International Astronomical Union's Minor Planet" centra, koji je osnovan 1947. godine sa zadatkom da prikuplja podatke o posmatranju asteroida, kometa i prirodnih satelita u Sunčevom sistemu.

Centar je u službenom zapisu naveo zapažanja "da je objekat privremeno vezan za Zemlju", kao i da se ne vide poremećaji usled pritiska sunčevog zračenja i da nije pronađena veza sa nekim poznatim veštačkim objektom.

Poslednji asteroid RH120 ušao je u Zemljinu orbitu 2006. godine. Svemirska stena, koja kruži oko Sunca i prolazi blizu Zemlje svakih nekoliko decenija, zarobljena je gravitacijom naše planete u junu 2006. godine i zadržala se otprilike do septembra 2007. godine, pre nego što se vratila nazad u Sunčev sistem.

Pixabay

"The Catalina Sky Survey" je projekat koji finansira NASA, a koji ima za cilj da skenira kosmos da bi se otkrili i pratili objekti blizu Zemlje, posebno oni koji mogu da predstavljaju opasnost po Zemlju, piše Telegraf.