Serbia

Банке почеле да одобравају стамбене кредите с десет одсто учешћа

Банке су почеле да одобравају стамбене кредите с десет одсто учешћа за куповину првог стана, што је још летос препоручила Народна банка Србије (НБС). Истина стидљиво, јер после државне Поштанске штедионице на тај корак се сада одлучила и Рајфајзен банка. Кажу да тренутно у процедури имају 15 захтева за овај модел стамбеног кредита.

Пре само неколико недеља гувернер централне банке Јоргованка Табаковић изјавила је да јој је жао што банке нису прихватиле ту препоруку, али чини се да се ситуација полако мења. Да ли ће и друге банке можда следити пример конкуренције питали смо Зорана Грубишића, професора на Београдској банкарској академији. Подсећања ради, као изговор за то што у понуди немају и такав зајам, банке су одговарале да следе своју пословну политику и да им учешће од 20 одсто служи као осигурање од евентуалног пада цене некретнина.

– Ако је Рајфајзен као велика страна банка, која је уз то и у првих пет на домаћем тржишту по свим параметрима, почела да одобрава такве зајмове очекивано је да ће то створити притисак и на остале тржишне учеснике. Поготово оне у првих пет међу којима је и конкуренција највећа. Банке зарађују на пласману новца, а кад се новац не врти, за банку је то пропуштена зарада. Као кад неко има најмодернији аутобус, али не превози путнике, што значи да власнику не доноси новац – каже Грубишић.

Он подсећа да је за банку стамбени кредит квалитетан, дугорочни пласман и чини значајни део портфолија сваке банке. Таквом клијенту, који по правилу преноси зараду код њих, банка продаје и друге услуге – текући, рачун, разне картице.

У Рајфајзен банци зајам се може добити на период отплате до 30 година, а камата може бити и фиксна када износи 3,95 одсто, као и променљива од 3,24 одсто плус шестомесечни еурибор који је сада негативан тако да је камата испод три одсто.

– Каматна стопа на овај модел кредита не зависи од висине учешћа, односно остала је непромењена. Банка смањењем учешћа није пренела ризик на клијента тако што је повећала каматну стопу. Приликом измене услова кредитирања, банка процену ризика не базира на чињеници да ли исто у понуди имају и конкуренти већ се води интерном методологијом, а у овом случају и препорукама Народне банке Србије. Сматрамо да је ризик у овом случају прихватљив – кажу у Рајфајзену.

Из њиховог искуства, тражња за стамбеним кредитима јесте повећана, а огледа се у расту захтева које банка добија за финансирање.

Банка Поштанска штедионица је од друге половине јуна купцима првог стана омогућила стамбене кредите уз смањено учешће у износу од 10 одсто. У њиховом случају камата на износ одобреног стамбеног кредита за период првих 36 месеци, односно након истека периода од 36 месеци до датума првог усклађивања каматне стопе, фиксна је и износи 2,9 одсто на годишњем нивоу за кредите осигуране код НКОСК-а, односно 3,6 одсто за кредите који нису осигурани код НКОСК-а.

Након 36. месеца, камата је променљива и утврђује се као збир шестомесечног еурибора и фиксне марже која износи 2,9 одсто, односно 3,6 одсто на годишњем нивоу.

– Када је реч о куповини прве непокретности на кредит, полазни трошкови и само учешће су до сада често представљали препреку клијентима код доношења овако важне животне одлуке. Управо правовремена Одлука НБС је створила регулаторни простор за модификацију и смањење потребног учешћа овом специфичном сегменту купаца. Резултати после пет месеци примене, мерено бројем примљених и реализованих кредита са 10 одсто учешћа, говоре о изузетном интересовању за ову врсту производа, што само потврђује чињеницу да су донете мере јако добро таргетиране и евидентно дају очекиване резултате. Када је реч о висини каматних стопа на стамбене кредите, она је остала иста: висина учешћа нема утицаја на висину каматне стопе. Транспарентан приступ у пословању и партнерски однос са клијентима је нешто што је деценијска одлика банке и од тога нећемо одступати, посебно имајући у виду да је реч о државној банци са јасно артикулисаним државним интересом – кажу у овој банци.

Football news:

Ibrahimovic scored for the first time in two months. Before Ronaldo - 4 goals
Due to attending an illegal party, Gladbach forward Embolo will miss the match with Werder
Torino sacked Giampaolo as head coach
Gary Neville: Manchester United will not become champions unless Pogba gives a couple of months of brilliant play
Mohamed Salah: I want to stay in Liverpool as long as possible, but everything is in the hands of the club
The Eintracht captain ended his career in the middle of the season for his son. He said goodbye to football by exchanging T-shirts with the referee
Frank Lampard: Leicester are in the RPL championship race. I don't want to say whether Chelsea are involved or not