evri shutterstock 88189018 Foto: shutterstock

Poslušajte vest preko audio fajla

Banke u evrozoni pozajmile su u četvrtak od Evropske centralne banke (ECB) rekordnih 1.300 milijardi evra, kako bi podmirile sve veću tražnju kompanija za kreditima u vreme nezapamćene recesije. ECB je pokrenuo program ciljanog dugoročnog refinansiranja (TLTRO) pre šest godina, a izmenio ga je ove godine kako bi pomogao privredi da prebrodi teške posledice pandemije korona virusa, piše portal SEEbiz.

Komercijalne banke pozajmile su danas iz tog programa ukupno 1.300 milijardi evra na period od tri godine, uz kamatnu stopu od minus jedan odsto.

 Foto: Profimedia / RAS Srbija

Pozajmljeni iznos najveći je otkad je ECB uveo TLTRO, ali je manji u neto iznosu budući da su banke verovatno deo iznosa upotrebile za reprogramiranje starih ECB-ovih kredita kako bi iskoristile izuzetno povoljnu kamatu.

Negativna kamatna stopa znači da će banke u godinu dana zaraditi 0,5 odsto bez ikakvih uslova, odnosno jedan odsto pod uslovom da ne smanjuju kreditni portfelj, podseća Rojters.

U preostale dve godine do dospeća kredita kamata će biti identična ECB-ovoj kamati na depozite, koja trenutno iznosi minus 0,5 odsto.

Današnja operacija znači veći bilans za ECB i uliva nadu da će komercijalne banke nastaviti s kreditiranjem, uprkos gotovo 10-procentnom padu privrede, i tako pomoći kompanijama da prežive dok Evropa ne ukine sva ograničenja uvedena zbog pandemije.

Kompanije su na početku koronakrize gotovo u celosti iskoristile odobrene kreditne linije, sasvim suprotno periodu financijske i dužničke krize od pre deset godina kada su im banke uskraćivale kredite kako bi zaštitile svoje bilanse, a rezultat je bio još dublji pad aktivnosti.

Značajnu ulogu u tome odigrao je upravo ECB, koji danas komercijalnim zajmodavcima toleriše nešto slabije kapitalne pokazatelje, kako bi podržao protok kredita realnoj ekonomiji.