Serbia

BORKO, ONDA KAD SI TETKI NOSIO LEK, ZNAŠ LI GDE JE BIO STRIC MILADINA KOVAČEVIĆA?! Zekićka raskrinkala ceo slučaj: EVO KO I KAKO MU JE OMOGUĆIO BEG IZ AMERIKE!

Zekić kaže da se iz tog razgovora Stefanovića za portal Nova može zaključiti da on nema nikakve veze sa aferom Miladin Kovačević, pošto je, u to vreme, bio, kako ironično primećuje Zekić citirajući Stefanovića, "samo zaposlen u Ministarstvu inostranih poslova".

Nekako se zadesilo, kaže Zekić, da je, baš tada, "morao tetki da odnese lek, pa pojma nema o čemu se uopšte i priča. Nije bio tu. Jok'''', dodaje Zekić.

Ona navodi ''da za tetku ne zna, ali da zna za strica":

- Mirko Kovačević, dakle stric, bio je generalni sekretar Ministarstva inostranih poslova, a ''samo zaposleni'' Borko je bio ''samo zaposlen'' kao šef kabineta ministra inostranih poslova, takođe neobaveštenog Vuka Jeremića. I, naravno, niti je Mirko imao bilo kakve veze sa celim slučajem, niti Vuk Jeremić, a kamoli Borko Stefanović, odsutni - navodi bivša urednica Borbe.

Beta

Pa nam je lepo, kako dodaje Zekić, Stefanović uz pomoć Nove, objasnio kako je sve to tamo neki konzul bio pod pritiskom majke Miladina Kovačevića, nije izdržao, pa izdao putnu ispravu, a onda ga je Borko odmah vratio u BG i kaznio.

- Divno. Samo Borko nije objasnio jednu sitnicu. Kada je vratio konzula (konzule) za Beograd? Da uporedimo datume? Da li je prvo vlada donela tajnu odluku o isplati milion dolara za saniranje posledica Miladinovog divljanja po Americi, da li je, takođe, prvo Borba objavila tekst o aferi, ili su prvo konzuli stigli u Beograd? - upitala je Zekić.

Zekić tvrdi da su ljudi iz Ministarstva kažnjeni tek kada je afera obelodanjena, a nikako ne pre toga, i predlaže ''Novoj'' da to proveri, je je ona, kako navodi, svojevremeno u ''Borbi'' to učinila

- Takođe, neka nevini Borko objasni kako to ništa nije znao o tajnoj odluci vlade o plaćanju jednog miliona za Miladina (Kovačevića). Da li to hoće da kaže da ministarstvo, u kojem je bio šef kabineta ministra, nije imalo nikakve veze sa tom odlukom? Nikada je nije video? Da nije i to konzul, pod pritiskom Miladinove majke, i napisao, i potpisao, i doneo na sednicu vlade, tresnuo oznaku ''tajna'', i onda i izglasao? - dodala je.

Zoran Sinko

Upitala je još i da nisu, možda, i konzul i Miladin i Miladinova majka bili članovi SRS, koji se, kako dodaje ''u Borkovoj izjavi, iznenada pojavio kao glavni krivac''.

- Da nije i Vuk Jeremić bio tajni član Srpske radikalne stranke. Ili Slobodan Homen? Boris Tadić? Učlanili se svi, baš kada Borko nije bio tu? Baš kao što ga nije bilo ni kada je policija u to vreme upala u Borbu, da hapšenjima novinara sanira posledice afere, pošto se ne sećam da se nešto oglašavao i bunio kada se to desilo - naglasila je Zekić.

Sada se, dodaje Zekić, Stefanović pojavio da ustvrdi kako je on "žrtva" njenih "laži".

- Jedino što ga iz Nove nisu pitali, izvinite, a kojih laži, tačno? Pošto Borba nije objavila nijedan podatak koji je bilo ko i tada, a i kasnije, demantovao. A jeste objavila da je vlada donela tajnu odluku o plaćanju sume od milion dolara za Miladina Kovačevića; i da je on, uz pomoć ministarstva u kojem je Borko bio ''samo zaposlen'' pobegao iz Amerike. Jedino nismo objavili da Borko tada nije bio tu, nosio tetki lek, i evo, baš mu se izvinjavam - dodaje Zekić.

- On nešto slično - da se izvini građanima Srbije, jer, ako ništa drugo snosi ono što se zove komandna odgovornost - nema nameru da uradi. Umesto toga, odabrao je da bahato izigrava žrtvu (paradoks, ali jeste tako), i dalje laže da Miladin Kovačević nije mogao da bude izručen ( takav član, kojim se brani izručenje, u našem Ustavu ne postoji), vređa nam inteligenciju pominjući Srpsku radikalnu stranku (posredno Vučića, koji je tada valjda bio u Njujorku, da prošvercuje Miladina. I mamu), i pokušava da se ponovo iz svega izvuče, sva praveći se lud i tvrdeći da ni o čemu pojma nije imao. Bio je "samo zaposlen" u MSP - navodi Olivera Zekić.

Stefanović je govorio za portal Nova, koji navodi da su se "režimski tabloidi ustermili na Borka Stefanovića'''', bivšeg zvaničnika Ministarstva spoljnih poslova.

AP Photo/Darko Vojinovic

Olivera Zekić kaže da je ne zanima, niti ima nameru da se meša u to zašto je Nova.rs odlučila da brani Stefanovića, dodajući da nema nameru da se meša u bilo čiju uređivačku politiku.

- S druge strane, jako me zanima zašto me niko iz Nove.rs nije kontaktirao i pitao šta mislim o tome što nevini Stefanović tvrdi da je žrtva mojih laži. To ima veze sa samom profesijom, sa načinom na koji se neko njome bavi, ali to je druga priča, a i neću da dužim, samo ću da preporučim kolegama iz Nove da odu u dokumentaciju, pogledaju Borbu, tekstove o Miladinu Kovačeviću i način na koji smo mi to radili - kaže Zekić u saopštenju za medije.

Stefanović je za portal Nova.rs rekao da Miladin Kovačević jeste napravio krivično delo u Americi i da je "uz pomoć konzula pobegao iz Amerike".

- Tu je nesumnjivo utvrđeno da postoji odgovornost konzula, i jednog i drugog. I Slobodana Nenadovića i Igora Miloševića. Oni su zbog toga hitno vraćeni u zemlju, dat im je otkaz i dobili su krivične prijave - kaže Stefanović, koji dodaje da su Kovačevići bili bliski tadašnjoj Srpskoj radikalnoj stranci.

Ministar spoljnih poslova u tehničkoj vladi Ivica Dačić izjavio je juče da je isključeno da konzuli na svoju ruku, bez konsultovanja, donesu odluku o izdavanju privremene putne isprave Kobačeviću, pomoću koje je on napustio Ameriku.

Jasno je, kaže Dačić, i da za taj skandalozan slučaj niko nije politički odgovarao, osim što je sve prebačeno na odgovornost konzula.


 

Football news:

Milan - the first club to have 3 players born after January 1, 1999 scored in a Europa League/Champions League match
Zenith is necessary to protect the Semak. He can become as much of a legend as Semin is to Loco. Sabitov about the coach of St. Petersburg
Morelos scored the 21st goal in European competition for Rangers, repeating Mccoist's record
Tottenham were the first Premier League clubs to lose in the European Cup season
Arsenal have not conceded at home for the first time since July 1. Goalkeeper Runarsson made his debut for the Londoners
Sandro Tonali: Milan on the crest of a wave. The Rossoneri shirt is pressing, but I'm getting in shape
Kadyrov's adviser hit the judge in the groin, and his son was dismissed from Akhmat and banned for three years. At first they all denied