Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Да ли су кроз тунел изнети докази против Кашћелана

Истрага о томе ко је и због чега у Подгорици организовао четворицу Срба за копање тунела до зграде судског депоа из стана зграде у суседству свакодневно долази до нових сазнања. Док се политичари утркују у пребацивању одговорности и нагађању зашто је тунел прокопан, полиција и тужилаштво у више праваца истражују ко је имао мотив да на овај начин дође до просторије у којој се чувају кључни докази за многе важне судске поступке. Досадашња сазнања и претпоставке ову филмску причу доводе у везу са кавачким криминалним кланом, али и са групом кријумчара дроге из Тузија.

Копање тунела, како се сазнаје, завршено је у ноћи између 10. и 11. септембра. Полиција је током викенда ухапсила Предрага Миротића (31) из Подгорице због сумње да је део групе која је на овај начин покушала да уништи извесне доказе. Из полиције је саопштено да му се на терет стављају кривична дела криминално удруживање, тешка крађа и спречавање доказивања путем помагања. Миротић није пристао на сарадњу са тужилаштвом и на првом саслушању бранио се ћутањем.

Како преносе „Вијести”, Миротић је својим аутомобилом наводио комби „рудара”, а затим је током ноћи „клиом” дошао до стана у коме су се они крили у насељу Забјело. Предмети који су одузети из судског депоа, као и опрема и алат којим су копали тунел, избачени су из комбија у насељу Ботун.

Поред четворице српских „рудара”, подгоричка полиција трага и за Катарином Баћовић. Оперативни подаци показују да за разлику од Срба, она није напустила Црну Гору. Баћовићева је идентификована као особа која је, користећи фалсификовану личну карту, изнајмила стан у сутерену из којег је прокопан тунел дуг 30-так метара до депоа.

Њу тужилаштво терети да је била спона између запослене у Вишем суду, иначе њене мајке, и „рудара”. Такође, верује се да је била веза између извршилаца посла и њихових помагача из Црне Горе. У истрази обијања депоа саслушана је њена мајка М. Б. која је и управитељ судске писарнице, а утврђује се да ли је и она у вези са криминалном групом или је била злоупотребљена.

У међувремену, истражитељи су дошли до податка да је осумњичена Подгоричанка повезана и са припадницима криминалног клана из насеља Тузи. Баћовићева је, према наводима „Побједе”, невенчана супруга Тонија Ђокаја који је од јуна у затвору у Спужу због отмице Т. Ј. и коме се суди за чланство у криминалној организацији оформљеној ради шверца наркотика. Она је наводно под лажним именом Андријана Марић изнајмила стан из кога је ископан тунел до суда.

Ђокај је старији брат Илира Ђокаја који је 30. септембра 2021. убио 19-годишњу невенчану супругу. Браћа Ђокај ухапшени су маја 2017. у оквиру полицијске акције „Шадо”. Међу тада ухапшеним припадницима криминалне групе био је и Мирко Јанковић, који се осим сумње да се бавио препродајом наркотика, терети и за паљење возила тадашњег шефа Одсека за борбу против дроге Дејана Кнежевића.

Према наводима медија, оперативни подаци показују да су вође кавачког криминалног клана организовале копање подземног тунела и да инспектори утврђују шта им је био главни циљ. Наводно, постоји сумња да су из депоа однети извесни докази против Слободана Кашћелана, једног од вођа „кавачког клана” који је такође у затвору у Спужу.

Миротићу је 2020. суђено због сумње да је са саучесницима уз претњу пиштољем опљачкао бензинску пумпу „Монтенегро петрол” на Забјелу.

Полиција је у предмету „Тунел” због сумње да су прокопали тунел, поднела кривичне пријаве против четворице осумњичених Срба из Лознице – Вељка Марковића (1991), Милана Марковића (1970), Дејана Јовановића (1993) и Владимира Ерића (1991).

Подсећамо, у депо Вишег суда у Подгорици проваљено је тако што је до њега прокопан тунел у који се улази из стана суседне зграде која се налази наспрам бочног објекта суда. У згради суда последњих месеци у току је реконструкција. У депоу су се чувала документа и заплењени предмети из истрага који служе као докази, као и знатна количина дроге и оружја одузетог у полицијским акцијама.