Serbia

"DA SAM ZNALA ŠTA NAS ČEKA, PRIORITET BI BILA DIGITALIZACIJA ZDRAVSTVA" Premijerka Ana Brnabić o elektronskim zdravstvenim kartonima, ubrzanim testovima na koronu i trendu obolelih

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da u ovom trenutku imamo 180.000 testova na prisustvo korona virusa i da ih ima dovoljno, kao i da svakako testiramo više od svih, a najavila je dopremanje dodatnih hemikalija za testove i novih testova.

Kada je reč o testiranju, Brnabić je rekla da rezultati ponekad kasne, jer postoji zagušenje zbog velikog broja testiranja koji se radi, a i zbog činjenice da su neki testovi brži, neki sporiji.

Brnabić je rekla da iz Velike Britanije stiže avion sa dodatnim hemikalijama za ubrzanje testiranja, a najavila je i da narednih dana stižu nove količine "Sansure" i BGI testovi.

Ona je dodala da laboratorija "Vatreno oko" u KCS u Beogradu oko 2.000 testiranja dnevno, a da će "Vatreno oko" u Nišu imati kapacitet 1.000 uzoraka dnevno.

Ana Brnabić Foto: Slobodan Miljević / Tanjug
Ana Brnabić

Institut "Torlak" radi u tri smene, rekla je Brnabić i dodala da skoro sve laboratorije koje su radile u vanrednom stanju, rade i sada, te da će se uključiti i još neke, ako bude potrebe.

- Opada trend obolelih, ne mogu da kažem da je u ovom trenutku to dovoljan razlog za optimizam, ali i sa manjim brojem testiranja, imamo trend smanjenja - rekla je Brnabić.

Što se brojki tiče, kaže da je država započela borbu bez sistema.

- Napravili smo ad hok kakav takav sistem. On je jako loš i kritikovan, s pravom, jer smo morali da zaposlimo 50 ljudi u bolnicama da "hrane" bazu podataka da ne bi opterećivali medicinske radnike, dok se bore za živote ljudi. To nije sistem - dodala je Brnabić.

Kazala je da je sistem kada postoji elektronski zdravstveni karton, jer iz aktuelnog nije moguće voditi paralelnu evidenciju.

- Da sam znala, kada sam postala premijer, da ćemo imati borbu protiv ovakvog virusa, digitalizacija zdravstva, a ne obrazovanja, bila bi prioritet - istakla je ona.

- Da smo radili digitalizaciju zdravstva imali bismo elektronski zdravstveni karton i mogla bih da povlačim brojke u svakom trenutku, što je ono što se trudimo sada da radimo - kazala je ona.

Istakla je da se zbog toga ne može reći da se nema poverenje u brojke, jer nema razloga zašto bi država lagala.

Kazala je i da je zahvaljujući novom sistemu država imala bolje podatke od onih u borbi protiv gripa.

Istovremeno je rekla da se sagledavaju i svi ostali podaci, pored rezultata testova, kao što su parametri pregleda, hospitalizacije, otpuštenih, da bi se imala epidemiološka slika.

Dr Goran Stevanović Foto: Zoran Žestić / Tanjug
Dr Goran Stevanović

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS dr Goran Stevanović naveo je da je procenat lakških ili asimptomatskih formi bolesti direktno proporcionalan uzrasnoj strukturi obolelih, odnosno lakša klinička slika beleži se kod mladih osoba i dece, dok najstariji uglavnom imaju težu sliku.

On je rekao da je procenat lakših ili asimptomatskih slučajeva ispod pet odsto kod osoba starijih od 65 godina, koji uz to imaju pridružene hronične bolesti, tako da su oni u najvećem riziku.

Sa druge strane, najveći procenat asimptomatske kliničke slike, više od 40 odsto je kod mlađih, tinejdžera i u dečjem urzastu, gde su po pravilu slabi simptomi ili ih uopšte nema, rekao je Stevanović na pres konferenciji na pitanje koliki je procenat lakih slučajeva ili bez simptoma.

On je dodao da je 15-20 odsto osoba sa vrlo lakim simptomima ili gotovo bez simptoma, kao i da podaci variraju od populacije, ali i od regiona.

Primera radi, Stevanović je rekao da je u Beogradu, gde je dosta obolelih u ovom talasu, u početku 50 odsto bilo asimptomatskih slučajeva ili sa slabim simptomima, kada je prosek godina obolelih bio 20-25 godina, a kako oboljevaju njihovi roditelji, rodbina starijih, srednjih godina, 50-55 godina, raste broj ozbiljno obolelih, a manje je asimptomatskih slučajeva.

Football news:

Ferran Torres: I Don't think Real Madrid will pass Manchester City in the Champions League
Manchester City will receive 15 million pounds after the transfer of Sancho to Manchester United
Buffon-Casillas: without you, everything would be less important
Ake arrived in Manchester to undergo a medical for city. He will be bought for 39 million pounds
Sancho's salary at Manchester United is 17.6 million euros a year. In Borussia, he receives 6 million rubles. Borussia Dortmund Midfielder Jaydon Sancho has agreed with Manchester United about the size of a paycheck
Hasenhuttl is the best coach in the Premier League in July. He is the first Austrian to receive this award
Real can sell Hames to Atletico for 10-15 million euros (El Golazo de Gol)