Serbia

Дачић: Питање је дана када ће Тачи бити ухапшен

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је питање дана када ће косовски председник Хашим Тачи бити ухапшен, по оптужници Специјализованих већа Косова у Хагу.

„Ја не знам да ли ће Тачи бити осуђен, али је вероватноћа 99 одсто да ће бити ухапшен. Суд неће да саопштава да ли је оптужница прихваћена или не, следећи корак је хапшење”, рекао је Дачић за телевизију Хепи, преноси Бета.

Он је казао да Срби због тога „не треба да ликују, него да уче од Јевреја”.

„Треба да знамо сваку жртву, историју, да памтимо и преносимо с генерације на генерацију”, навео је Дачић.

Он је оценио да је састанак Тачија и председника Србије Александра Вучића у Белој кући, планиран за почетак јула, одложен пре свега да би била „избегнута брука” да амерички председник Доналд Трамп потписује споразум „у присуству онога за кога зна да ће бити ухапшен за месец дана”.

Било би добро да папа Фрања посети Србију

Потпредседник српске владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да папа Фрања има више разумевања за Србију и да би било добро да посети нашу земљу, али да то не зависи од политике, већ и од СПЦ, где с тим у вези постоје извесна неслагања.

На констатацију да су се папа Фрања и руски патријарх током сусрета на Куби наводно договарали да се српски патријарх и папа сретну негде на неутралном терену, Дачић каже да те информације нема.

„Не поседујем те информације. Али је чињеница да су око питања канонизације Степинца активно сарађивали представници Ватикана, Хрватске католичке цркве и СПЦ, да је рад те комисије био релативно коректан и да им се ту не може ништа замерити”, рекао је Дачић, преноси Танјуг.

Подсетио је и да је недавно у Хрватској боравио Пиетро Паролин, најближи папин сарадник, и да је том приликом рекао да Степинац неће бити канонизован све док се не изгладе сви односи и док се са тим не сагласи СПЦ.

Гостујући у емисији „Ћирилица”, Дачић је додао да зна да папа цени патријарха Иринеја и да му стално шаље поздраве.

Али, истиче, ту није реч о питању нечијег личног односа.

Подсетио је да је СПЦ имала и има захтев према руководству Римокатоличке цркве да би требало да дође до, како је рекао, извињења због свега што су неки бискупи и тадашњи папа чинили, одобравали или прећуткивали неке догађаје током Другог светског рата и НДХ.

Србија би, сматра Дачић, са Ватиканом требало да има стратешки добре односе, јер Ватикан није само Црква, већ и држава.

Истакао је да многима смета то што Србија сада има политички кредибилитет и што је успешна економски, а посебно им смета то да председник Александар Вучић има могућност да разговара са најважнијим светским лидерима.

Зато се, наводи Дачић, и смишљају разне манипулације као што је она да Србија ствара Душаново царство, да смо се мешали у изборе у Црној Гори. А ту је, каже, и Хрватска.

Азербејџан и Јерменија су наше пријатељске земље

Потпредседник српске владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да азербејџанско-јерменски сукоб може да нам буде упозорење како је мало потребно да се распали неки рат тамо где то тиња годинама.

О најновијим догађајима између Азербејџана и Јерменије, Дачић каже да је „ситуација доста компликована” с обзиром на то да је у питању „тињајући сукоб” због којег је још пре око двадесетак година формирана тзв. „Минска група” која, како наводи, као што се види ништа није урадила за то време.

„Јерменско-азербејџански сукоб може да нам послужи као упозорење колико је мало времена потребно да се распали поново неки ратни сукоб, и колико је потребно водити рачуна о својим националним интересима и стабилности регион”, рекао је Дачић у емисији „Ћирилица” на Хепи тв.

Истиче да су и Азербејџан и Јерменија наше пријатељске земље и у обема је, каже, боравио као председавајући ОЕБС.

„Наш интерес је да се тај сукоб што пре обустави, али то је лако рећи”, каже Дачић, уз напомену да је Турска „заинтересована” за Азербејџан, а да је Русија неутрална.

Не искључује, међутим, могућност ширења сукоба.

„Русија се држи неутрално, али Азербејџан је увек оптуживао Русију да је на страни Јерменије, где живе православци”, рекао је Дачић, преноси Танјуг.

Додао је да су сви незадовољни радом те „Минске групе”, која се, како наводи, бави нечим што се уобичајено назива „политичким туризмом”.

Дачић напомиње да је реч о групи коју чине углавном „западњаци” и њима је, сматра, на неки начин да ти сукоби што дуже трају.

„Ако нема озбиљног рада на склапању мира и ако неко томе није посвећен, као што је то био проблем са накадашњом Републиком Македонијом, где су такође постојале групе које су се тиме бавиле, док ЕУ прстом није мрднула у вези промене имена те државе”, рекао је Дачић.

Ако, како каже, те ситуације упоредимо са заинтересованошћу великих сила у региону, то мешање је некада лоше, али је некада и добро, јер може да натера све стране да се посвете миру.

Подсетио је да је Србија још раније отворила Амбасаду у Азербјџану, а у Јерменији је тај процес у току и за сада имамо само једног дипломату у Јеревану, који обавља функцију српског дипломате.

Football news:

Pirlo about 0:2 with Barca: this match will help Juventus grow
Griezmann did not make any effective actions in 6 matches under Koeman
Ole Gunnar Solskjaer: Leipzig made Manchester United work hard. Rashford had a big impact on the game
Roberto victory over Juventus: the Best response to the unrest in Barcelona - it's a game
Ronald Koeman: Barcelona played their best match of the season against Juventus. We had a lot of chances
Messi scored 70 goals in the Champions League group stage. This is a record
All 4 of Messi's goals this season are scored from penalties. Three for Barcelona, one for Argentina