Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Даница Грујичић: Морамо да радимо на јачању примарне здравствене заштите

Министарка здравља Даница Грујичић обишла је данас радове на изградњи објекта у склопу Универзитетског клиничког центра Војводине и том приликом изјавила да је потребно радити на рационализацији здравственог система и јачању примарне здравствене заштите.

Грујичић је након обиласка навела да би радови на изградњи једног од четири објекта требало да буду завршени у другој половини следеће године. „Мислим да се у пројекту четири клиничка центра види светло на крају тунела. Ова зграда је започета осамдесетих, а ми смо тренутно пребацили одређена средства са Клиничког центра Србије овде, како бисмо могли да повећамо број радника.

Расписујемо тендер за набавку радиолошке опреме и то - две ангио сале, ПЕТ скен и ЦТ апарата, четири рендгена, посебан флуороскопски апарат и једна магнетна резонанца што значи да ће комплетна радиолошка бити набављена до краја године”, рекла је Грујичић. Министарка је додала да ће се почетком наредне године наставити са набавком опреме за хируршке сале. „Планирано је да постоји једна хибридна сала за неуро процедуре и за васкуларне процедуре. Након тога биће договор међу колегама који раде у хируршким гранама колико кревета је коме потребно, имајући у виду да попуњеност постељног фонда није велика и да морамо да буде рационални, не само у Војводини него свуда”, казала је Грујичић. Министарка се осврнула и на надолазеће изборе 17. децембра рекавши да је важно да се у Скупштини усвоји Закон о кредиту са Светском банком. „Ту ће ићи набавка још два линеарна акцелератора и десет магнета већ следеће године. Важан је и пројекат 100 амбуланти по руралним срединама односно опремање на одговарајући начин како би колеге које раде могле да поставе дијагнозу, и учинити тако да грађанима буде доступна дијагностика одмах и близу места у ком живе”, рекла је Грујичић. Покрајинска влада је за реконструкцију четири објекта Универзитетског клиничког центра Војводине издвојила 1,3 милијарде динара.