Serbia

Darmanović: Ostavka Haradinaja, više prostora za Vučića i Tačija

Ostavka Ramuša Haradinaja mogla bi Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju, da omogući više prostora za pregovore, izjavio je MSP CG Srđan Darmanović.

 EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Darmanović, međutim u intervjuu Glasu Amerike, ukazuje, da će naredni potezi u vezi sa time zavisiti od odnosa snaga u kosovskoj skupštini, kao i među glavnim političarima na Kosovu.

"Svakako da je Ramuš Haradinaj bio prominentni učesnik u rešavanju kosovsko-srpskih problema i odnosa i imao je pri tome svoje stavove, koji su različito shvatani i tumačeni: neko ih je shvatao kao prepreku, a neko kao principijelnost", smatra Darmanović.

Crnogorski ministar navodi da Haradinajevo odsustvo, u zavisnosti kako će ići proces pred Specijalnim sudom, može da utice na razne nove scenarije.

"To je zapravo stvar njihovih unutrašnjih odnosa i politike. Sve zavisi od toga ko će formirati vladu Kosova. I da li će na vlasti ostati njegova partija - odnosno da li će koalicija koju je predvodio, dominirati političkim procesom ili ne. Mnoga su pitanja pred nama i ne treba žuriti sa zaključcima", rekao je Darmanović.

Američki stručnjak za balkanska pitanja Danijel Server izjavio je albanskom "Glasu Amerike" da promena vlade u Prištini odlaže pitanje dijaloga sa Srbijom.

Foto: B92, arhiva

Isa Mustafa je pozvao Hašima Tačija da započne konsultacije sa političkim akterima kako bi odredio datum prevremenih parlamentarnih izbora.

Foto: EPA/Kushtrim Ternava

Više stranih medija je izvestilo o ostavci Ramuša Haradinaja kao i da je podneo neopozivu ostavku nakon što ga je sud u Hagu pozvao na saslušanje.

Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Hašim Tači je poručio da je od medija saznao za ostavku premijera Ramuša Haradinaja i najavio da će dalje delovati u skladu sa ustavnim i zakonskim ovlašćenjima

Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

U istrazi tokom poslednjih nekoliko meseci saslušano je oko 20 svedoka, Srba i Albanaca, u vezi sa Ramušem Haradinajem, preneo je "Blic".

Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se javnosti sutra u 10.00 časova, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Ilustracija: EPA-EFE/Robert Ghement

Izvesno je da će početkom jeseni francuski predsednik i nemačka kancelarka imati zajednički sastanak sa predstavnicima Beograda i Prištine.

Ilustracija: Depositphotos/borkus

Ramušu Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Foto: EPA/KOEN VAN WEEL

Football news:

Martial scored 20 goals in a season for the first time in his career
Rashford is the first English Manchester United player in 8 years with 20+ goals in one season
Manchester United have scored 17 penalties in all competitions this season, 12 in the Premier League
Zinedine Zidane: real have not won anything yet. There is no euphoria
Pogba cut a fist on his head, a symbol of the Black Lives Matter movement
Liverpool are ready to offer Tiago a 4-year contract with a salary of 8 million euros
Jose Mourinho: if Tottenham do not get into the top 6, it will not be the end of the world