Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

„Дечко који обећава” на челу Сиризе

Од нашег дописника
Атина – Нови председник левичарске Сиризе је Стефанос Каселакис, 35-годишњи бизнисмен из САД, амерички ђак, учесник у Бајденовој председничкој кампањи, успешни брокер „Голдман Сакса”, предузетник у сфери транспорта, али и незнанац без партијске прошлости у редовима Сиризе... „Феномен”, „политички метеор”, „дечко који обећава”, како су га назвали медији, за само 27 дана успео је да се наметне и са 57 одсто гласова у другом кругу гласања поново победи и „збрише” проверене партијске кадрове.

Појавио се ниоткуда, кад га је Алексис Ципрас, који је после одласка са чела партије очигледно имајући јасну визију, у мају укључио у изборни списак партије као представника емиграната. И десило се чудо.

Својом појавом, искреношћу и харизмом освојио је присталице Сиризе и у првом кругу гласања победио преостала четири кандидата. Захваљујући њему, после два пораза на парламентарним изборима ослабљена партија, практично на издисају, добила је око 50.000 нових чланова. Никоме није сметало што као припадник ЛГБТ популације отворено представља у јавности свог америчког партнера и машта о породици и потомству, што је „капиталиста” у редовима левичара... Свима који су сумњали јер нико га није познавао, поручио је: „Да нисам упознао капитализам изнутра, да нисам видео неправду због новца, можда не бих био левичар.”

Феномен „Каселакис” тако је, после 15 година, званично из руку бившег председника преузео левичарску партију која је разочарала присталице и коју Алексис Ципрас после пораза на парламентарним изборима у јулу није успео да консолидује. Присталице које су незнанцу дале „карт бланк”, уморне од унутарпартијских трвења, грешака које су Сиризу довеле до суноврата, неспособности њеног руководства, поверовале су у с политичког становишта непрецизна обећања Каселакиса да ће нова Сириза са њим бити јака, јединствена, да ће окренути лист и почети испочетка... Једноставно, појавио се у тренутку разочарања, потпуног урушавања партијске дисциплине, уништене структуре и равнотеже партије.

„Победила је нада и ја вас никад нећу изневерити”, поручио је присталицама, а било их је 150.000 у другом кругу гласања, који су се гурали у редовима пред биралиштима. Такве овације испред седишта партије, такво интересовање медија за сваку његову реч и корак, од кафе коју пије ујутру до теретане у којој тренира, пса од кога се не одваја, не памте се од 2014, кад је Ципрас победио на парламентарним изборима и постао први левичарски премијер у историји Грчке.

Међутим, партија сада има два нова табора: оне који су за Каселакиса и оне који су против њега. Он би морао да буде катализатор, али за то нема много времена. Његова победа никако не значи спас старе Сиризе, јер она, уколико жели још једну шансу, у кратком року мора да покаже да уме да преброди своје поразе, буде самокритична и призна реалност... Сириза има будућност  само под условом да збаци бреме претходног периода и постане савремена отворена партија по стандардима европске левице.

С обзиром на то да се Сириза увек поистовећивала с лицем њеног лидера, конкретно до сада с Ципрасом, због чега је и изгубила свој политички идентитет, појавом новог вође са савременијим погледима, озбиљним образовањем и личним имиџом, бољим знањем страних језика, познавањем економије из непосредне праксе, може заиста да добије шансу за нови почетак. Утолико пре што је његова појава, баш зато што је незнанац у политичком свету, озбиљно узнемирила политичку јавност. Пре свега социјалистички ПАСОК-Кинал, који пораз Ципраса није довољно брзо искористио да покуша да од Сиризе преузме водећу позицију у опозицији, што је сада, практично, већ немогуће. Остале партије нови лидер је засенио својом популарношћу, а уколико то буде учинио и памећу и добрим саветима, који су га без сумње довели до победе, могао би да постане озбиљан играч који ће на другачији начин јуришати на владајућу позицију Мицотакиса и Нове демократије.