Serbia

Deksametazon, hidroksihlorokin... "Dimne bombe" ili korak bliže pravom leku? VIDEO

Britanski stručnjaci tvrde da lek deksametazon pomaže u lečenju koronavirusa, a osim ove najnovije tvrdnje, i ranije je bilo raznih priča o tome koji lekovi pomažu, a koji lek nikako ne bi trebalo da uzimamo ukoliko sumnjamo da smo oboleli od covida-19.

Foto: printscreen/Prva TV

Foto: printscreen/Prva TV

Koliko smo daleko od leka i vakcine za Kovid 19, šta se trenutno sve primenjuje u terapiji, koji lekovi i preparati daju najbolje rezultate, koja istraživanja se rade u Srbiji? Za 150 minuta Prve TV o tome je govorio Miroslav Savić, profesor Farmaceutskog fakulteta u Beogradu.

Kako Savić kaže, jasno je da su kortikosteroidi korisni kod zapaljenja. Zbog toga su bili i ostali prisutni na svakoj intenzivnoj nezi.

"Kada su u pitanju pacijenti na respiratorima, smanjuje se smrtnost za jednu trećinu, a kod onih koji primaju kiseonik ali nisu na respiratoru za oko 20%. Međutim, to su samo preliminarni rezultati", oprezan je.

Potrebno je, naravno, neki lek odobriti kako bi on mogao da se koristi. Ako govorimo konkretno o lečenju Kovida 19, međutim, radi se o primeni zasnovanoj na različitim iskustvima zbog toga što univerzalni lek ne postoji.

"Deksametazon i drugi koritkosteroidi su svakako lekovi koji mogu da suzbiju najteže vidove sistemskih zapaljenskih reakcija, što jeste bio slučaj kod pacijenata sa najtežim stadijumom Kovida 19. Trebalo bi razlikovati upotrebu ovog leka za pacijente na respiratoru i upotrebu za one koji nemaju toliko teške oblike", kaže Savić.

Hlorokin i hidroksihlorokin su, takođe, lekovi za koje se spominjalo da bi zantno mogli da pomognu u borbi protiv koronavirusa.

"Ima dokaza da bi ovi lekovi mogli da deluju korisno kod pacijenata sa kovidom 19. Velika je medijska pažnja posvećena ovim lekovima, ja u taj deo zaista ne bih ulazio. Ako razmišljamo sa famakološkog apekta, nisu slučajno uvedeni", objašnjava.

"Ne znači da će se pokazati neka velika efikasnost, ali svakako jedva čekamo da vidimo te rezultate. U svakom slučaju, nipošto ne bi trebalo koristiti lekove na svoju ruku, jer to može da ima veoma teške posledice", dodao je, napomenuvši da, objektivno, nećemo skoro imati "univerzalni lek" za koronavirus.

Građani su, čini se, i sami oprezniji kada je u pitanju uzimanje lekova na svoju ruku.

Football news:

Josep Bartomeu: Setien is doing a great job. We have full confidence in him
Pique on La Liga: Barca do not like to fall behind, but we have made every effort to change the situation
Pep Pro 0:1 with Southampton: city liked the Game, but it's not enough to win
Mandzukic is Interesting to Fenerbahce and Galatasaray. It is also claimed by Loco and Milan
Messi wants to finish his career at Barca. Bartomeu believes that Leo will not leave in a year
Gasperini about Atalanta: we Want to reach the Champions League and break the club's record for points in Serie A
Hames can leave Real Madrid for the Premier League for 25 million euros. A year ago, Atletico and Napoli offered 45-50 million euros for him. Real Madrid Midfielder Hames Rodriguez is likely to change clubs at the end of the season