Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Директор Агенције за спречавање корупције разговарао са Жиофреом

Директор Агенције за спречавање корупције Дејан Дамњановић разговарао је данас са шефом Делегације ЕУ у Србији Емануелеом Жиофреом о резултатима рада Агенције, као и о изазовима и препрекама у свакодневном раду. Посебна пажња била је посвећена измени Закона о спречавању корупције, улози Агенције у процесу израде нове Националне стратегије за борбу против корупције и пратећег Акционог плана за период 2023-2024. године, као и надзору над спровођењем стратешких докумената у области корупције, саопштено је из Агенције.

Теме разговора биле су и активности које ће Агенција спровести у наредном периоду, а које су поред осталог, неопходне и за усклађивање са међународним препорукама Групе држава против корупције Савета Европе (ГРЕКО) у Петом кругу евалуације. Жиофре је истакао да су ефикасна превенција и борба против корупције приоритет за ЕУ и кључни аспект преговора Србије да постане чланица ЕУ и изразио је опредељеност Делегације ЕУ да подржи Агенцију у областима у којима је то потребно.

Саговорници су се сагласили да је, у процесу преговора за чланство Србије у Европској унији, неопходно даље спровођење реформи у области владавине права, борбе против корупције и организованог криминала, преноси Танјуг.