Serbia

Дизајн за свет стварности

Изложба „Дизајн за свет стварности” младе београдске примењене уметнице Николине Ћалић представљена је у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка. Поставка се састоји од више десетина реализованих пројеката и дизајнираних употребних предмета намењених „за стварни свет”, малог и средњег формата, и чине спој свакодневног предмета и скулпторалног обликовања, сагледан кроз призму једноставног и елегантног, минималног и практичног. У амбијенталним витринама Ранчићеве куће изложени су амбалажни предмети као што су кутије за млеко, сокове, чај, вино... али и занимљиви, иновирани употребни предмети за 21. век попут пројекта стоне лампе, мачјег ока, метле која усисава...

Међу најинтригантнијим изложеним делима примењене уметности и дизајна је свакако рад „Circulara – подлога за узгој корала” која представља 3Д штампану структуру за узгој и обнову корала и коралних гребена. Инспирисана је органским формама које се могу наћи у скелетима морских сунђера, корала, молекуларној структури дијаманта, као и њиховим комбиновањем, и може бити изведена од различитих материјала – пластике, порцелана.... Представља облик који, схваћен као сегмент, уклапањем и даљим настављањем гради увек нову творевину, а која уједно има стабилну структуру. Сама форма је једноставна и складна, што јој омогућава да се лако уклопи у природно окружење и креира јединствен еко-систем.

Истиче се и дизајнирана лампа, у форми стоне лед лампе од плексигласа, која је инспирисана једноставним геометријским обликом чијим се мултиплицирањем добија структура и елегантна форма. Међу иновативним дизајнерским решењима издваја се и метла са системом за усисавање мале количине отпада. Пројекат је изведен, а сама идеја је настала у стварном свету, јер након чишћења метлом увек остаје мала линија прашине која прати ивице ђубровника. Радови и експонати испраћени су предлошцима који документују поступак од ликовног решења до употребног предмета.

Поставка је доступна за публику до 15. децембра.

Football news:

Mueller congratulated Brady, who reached his 10th Super Bowl at the age of 43: You are a hero and an inspiration!
Neville compared Liverpool to Coventry after Manchester United's win. Probably because of the color of the uniform
Vladimir Gazzaev held the first training session with Siena
Alessandro Costacurta: Inter are the favourites for both the Milan derby and the Scudetto
The Valencia player tested positive for antigens. Yesterday was a match with Atletico
Tottenham topped the rating of the most eco-friendly clubs in the Premier League. Manchester United, Arsenal, Brighton and Man City-in the top 5, Liverpool-7th
Manchester United and Liverpool put on a show in the cup. The sponsor of the entertainment is the bold positions of Trent and Rashford (United have better realized this advantage)