valentin-incko-visoki-predstavnik-u-bih Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ocenio je da je imenovanje Zorana Tegeltije za predsedavajućeg Saveta ministara dobrodošao pomak i korak na koji je BiH čekala 13 meseci.

– Sada je deblokiran proces formiranja vlasti. Političari mogu početi da rade svoj pravi posao i fokusiraju se na reforme kako bi poboljšali život građana i poveli zemlju napred – istakao je Incko.

Govoreći o Programu reformi BiH koji je usvojilo Predsedništvo BiH, Incko je naglasio da BiH treba da sprovodi ciljeve spoljne politike koje je sama donela, te čini sve što je u skladu s tim i s njenim zakonskim obavezama.

– Kurs za BiH jasno je utvrđen Zakonom o odbrani, Strategijom spoljnih poslova i odlukom Predsedništva BiH – izjavio je Incko za Nezavisne novine.

Odgovarajući na pitanje da li će on biti poslednji visoki predstavnik, Incko je rekao da je dobro poznato šta je potrebno učiniti da bi OHR bio zatvoren.

– To znaju i vaši političari. Ukoliko BiH želi da se manje oslanja na međunarodnu superviziju, svi ciljevi i uslovi moraju brzo biti ispunjeni. Program pet plus dva za zatvaranje OHR moraju sprovesti političari, a ne OHR. Tada će osoba koja bude obavljala funkciju visokog predstavnika biti poslednji visoki predstavnik – dodao je Incko.

On je rekao da u izveštajima Savetu bezbednosti UN prezentuje činjenično stanje, navodeći da je njegova obaveza da naglaša aktivnosti i odluke koje nisu u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom.