Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Додик: БиХ никада није била суверена и неће бити, све док странци не оду

БАЊАЛУКА – БиХ никада није била суверена и неће бити, све док странци не оду, рекао је данас председник Републике Српске Милорад Додик. Да би добили суверену и дејтонску БиХ, неопходно је усвојити Декларацију о суверености, а то би значило да нема високог представника, ни страних судија у Уставном суду БиХ, казао је он у емисији Телеринг на РТРС. „БиХ не може опстати, уколико нема базног консезуса - наводи Додик.

 Како подсећа РТРС, управо би то требало да се постигне Декларацијом о суверености БиХ, коју је Додик предложио партнерима на нивоу БиХ. У пракси, Додик каже, да би се овом Декларацијом окончао мандат страних судија у Уставном суду БиХ и затворила Канцеларија високог представника, а што је предвиђено Дејтоном. „Дајте нам ту БиХ да се договоримо, без странаца судија Уставног Суда. Али, Бошњаци то неће, а ако одбију имам ја следећи документ.

Хоћете да задрже странце у Уставном суду и тог лажног Шмита, а ми немамо право да се томе супроставимо? Све је овде накарадно постављено! Не можете одржати БиХ ако нема базног консензуса. Ја сам спреман за договор”, поручио је Додик. А договор је „кључ” за функционалну БиХ, истиче он. Додик каже да је то, међутим, неизводљиво све док се уплиће страни фактор.

„Па, тако би нелегитимни Кристијан Шмит, да нам држи лекције и намеће штетне одлуке по Српску”, наводи Додик. „Ја не желим бити део наметнуте матрице! Он сматра да смо ми мање важни људи, а док је била Меркелова, ми смо имали један релативно добар однос и статус, јер је она разумела каква је овде ситуација и односи”, рекао је Додик, преноси Танјуг.