Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Докле сежу пипци албанских лобиста

Неке обавештајне службе уз помоћ албанских лобиста чине све да насилним путем издејствују предају Косова и Метохије. Незадовољни што је председник Александар Вучић несаломив у намери да Србија никада не призна независно Косово, чине све да отежају живот Срба на Космету и увуку Београд у оружани сукоб с НАТО-ом, што је и циљ Приштине. Уз ову спрегу приметно је да организују акције које имају за циљ да помогну Албину Куртију да успешно ескивира обавезу да формира Заједницу српских општина. Да би се покушај његовог етничког чишћења Срба гурнуо под тепих, последњих месеци је интензивирана синхронизована акција демонизације Београда и измишљања ратне опасности од Србије на Балкану. Интензитет тих удара нарочито је постао снажан и очигледан претходних дана, након суровог обрачуна са Србима у Бањској.

У антисрпску кампању још одраније укључен је део политичког естаблишмента у САД који долази из Демократске странке, као и државни службеници из владајућих социјалдемократа и Зелених у Немачкој. Реч је о онима који не желе добро Србији и годинама се залажу за насилну смену власти, оптужујући Александра Вучића за екстремизам, док управо они призивају Мајдан у Србији и увођење тврдих санкција. У гневу се „посебно истичу” амерички сенатор оптужен за примање мита, од чега део у златним полугама, Боб Менендез и неуморни критичар Београда из немачког Бундестага Михаил Рот. Најдаље у отвореној мржњи отишао је аустријски „НАТО адвокат” Гинтер Фелингер, који позива на ново бомбардовање Србије, а претходно је отворено заговарао насилну смену власти у Београду на улици, по узору на Кијев 2014. године.

После недељног оружаног сукоба који је осудио и Београд, чини се да би дипломатски и политички положај Србије био још тежи да се најпознатији албански лобиста Боб Менендез није привремено повукао с места председника Комитета за спољне послове, мада је одбио позив колега да поднесе оставку на функцију сенатора. Притисци и напади на Србију са челних позиција спољнополитичких тела водећих западних парламената свакако ће бити настављени будући да су се у томе до сада „истакли” и Михаил Рот, председник Одбора за спољне послове немачког Бундестага, као и Алиша Кернс, председавајућа Одбора за спољну политику британског парламента.

Коментаришући Ротову изјаву, у којој је упитао како ће Србија наћи оправдање за напад на северу Косова, председник Вучић је рекао да није тражио никакво оправдање. „Нисам тражио никакво оправдање, за разлику од њега који ће наћи оправдање и за то када пуцају на српску децу за Божић. Као што видите, ја сам осудио убиство албанског полицајца, а Рот никада преко својих уста не може да превали и осуди Албанце за било шта, чак и када пуцају на српску децу. Е у томе се разликујемо, а захваљујући Роту, ми и имамо овакву ситуацију на КиМ”, рекао је Вучић. Михаилу Роту је овог пута изостала логистичка подршка из САД јер је његов антисрпски пријатељ Менендез под истрагом због коруптивних радњи.

Овај најпознатији албански лобиста који никада није крио отворену мржњу према Србима сада има много више проблема с правосудним органима САД. „Реч је о човеку који је најмоћнији албански лобиста и не постоји нико ко је био лошији према Србима и ко је обављао прљавији посао у корист Албанаца од Боба Менендеза”, рекао је Вучић. Додао је да је он покушавао да лобира и на Кипру и у Грчкој за признање независности тзв. Косова „јер је веома утицајан и у Никозији и Атини”. „Радио је све што је могао против нас. Када видите тај начин, тај језиви стил у ком нема аргументације, али попут копца и јастреба стално кидише на своју мету, било је јасно да је он плаћена страна Албанаца и сада ће све то полако излазити на видело”, рекао је председник приликом посете Њујорку, где је учествовао у раду Генералне скупштине УН.

Ненад Вуковић, председник Друштва лобиста Србије, каже да Бобу Менендезу није први пут да одговара за примање мита. Пре шест година је оптужба првобитно била одбачена јер порота није могла да донесе недвосмислену одлуку. Он је 2017. године оптужен да је вршио притисак на званичнике да реше спор око наплате „Медикера” у корист свог пријатеља Саломона Мелгена, обезбеђујући визе за докторове девојке и помагао у заштити уговора којим је лекар морао да обезбеди опрему за проверу луке у Доминиканској Републици. Ненад Вуковић за „Политику” наводи да је сада реч о две оптужбе, једна која је у вези с одређеним бизнисменима из Њу Џерзија и да је реч о томе да је прослеђивао информације египатској влади у вези с војном индустријом.

„Посебно је занимљива прва оптужба јер се са сличним отужбама суочио и амерички конгресмен Елиот Енгел познат по антисрпским ставовима. Реч је о држави у којој живи велики број Албанаца. Менендез се ’истицао’ крајње неодговорним изјавама према Србима и имао честе нападе на председника Вучића и његова објективност се, благо речено, може довести у питање и може се рећи да има везе са албанским интересним групама”, каже Вуковић.

А председник Савета за стратешке ситуације Драган Шутановац је на свом икс профилу написао: „Како ствари стоје, све лобистичке активности, разна писма подршке Куртију и компанији која је иницирао сенатор Менендез иду на ђубриште! Више неће имати прилику да утиче на политику УС Сената, а видећемо да ли ће остати на слободи.”

Пипци албанских лобиста, осим до врхова најмоћнијих западних институција, несумњиво сежу и до појединих утицајних кругова у самој Србији. Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић каже за „Политику” да верује да у нашој земљи и на њеним различитим политичким половима, али и географским областима има оних који се радују, али и оних који жале због дешавања у вези са сенатором Менендезом. „Грађани су веома добро упознати с којим политичарима у Србији, у Београду, али и другим градовима је сенатор Менендез остваривао срдачне контакте и коме је давао подршку, а које је оптуживао за кривично дело за које је само неколико недеља касније против њега на веома јаван начин поведен поступак. Зато верујем да су наши читаоци у прилици да сами донесу информисани закључак. Иначе, коментарисање самог поступка било би непримерено са моје стране у овом тренутку, с обзиром на дужност коју обављам”, истиче Марко Ђурић.

Менендез је дословно умешан у готово све што је могло да нашкоди интересима Србије и Срба. Тако је у мају ове године измислио да су угрожена права Албанаца у „прешевској долини”, а отворено се залагао да не буде формирана ЗСО предвиђена Бриселским споразумом јер је, како је говорио, то рецепт за катастрофу. А пре само годину дана делегација Странке слободе и правде срела се са овим сенатором и, да апсурд буде већи, у том разговору су предложили Менендезу да се формира регионални центар против корупције и организованог криминала у Србији. У јулу ове године са сенатором оптуженим за корупцију састао се и бивши министар привреде Раде Баста, познат по својим антируским ставовима.

На питање нашег листа да прокоментарише сусрет делегације ССП-а с Менендезом пре годину дана, лидер ССП-а Драган Ђилас је у СМС-у написао: „За разлику од Александра Вучића, који је близак пријатељ и више пута се видео са људима попут Тонија Блера и Герхарда Шредера, који су били највећи заговорници бомбардовања Србије и нашег народа, Била Клинтона, најодговорнијег за бомбардовање Србије и чијој супрузи Хилари Клинтон је донирао средства за кампању, бившег румунског премијера Виктора Понте, коме је дао држављанство и статус почасног саветника, иако је био оптужен за корупцију, Рудолфа Ђулијанија, оптуженог за корупцију и намештање избора и чија оптужница има више од 200 страна, с којим је заједно радио на реализацији пројекта ’Београд на води’ и који га је подржао у неуспешној кампањи за градоначелника Београда 2012. године, представници ССП-а су се са сенатором Бобом Менендезом видели само једном, и то приликом посете Сенату у коме је Менендез обављао функцију председника спољнополитичког одбора.”

А директор Центра за проучавање глобализације Дејан Милетић каже да Менендез није само човек који је у центру корупционашке афере него и неко ко је наследио Елиота Енгела као главни лобиста албанске стране. За наш лист каже да није тајна колика је ту мржња била генерисана против српског народа и колико је ту било острашћености у деловању. „Менендез је био глава те змије која је узела дубоке корене у администрацији САД и то је директна веза с њујоршком мафијом и криминалним албанским групама које су у последње време изузетно ојачале. То што се њему десило само је један од елемената те мреже која је заплетена у САД и невероватно је да постоје политичари у Србији који су желели да се сликају, виде и разговарају с њим, јер је реч о особи која је се истицала у најнегативнијим коментарима против Србије. Очигледно је да неки људи немају довољно ни свести, ни разума, нити можда чак ни патриотизма, јер када тражите савезништво и неки савет од провереног србомрсца и главног албанског лобисте, тешко да можете да рачунате на нешто добро. Само наивни и неозбиљни могу од Менендеза да очекују нешто конструктивно и добро за нашу земљу”, закључује Дејан Милетић. 

Кернсова: Нећу заћутати

Председавајућа Одбора за спољну политику британског парламента, Алиша Кернс, изјавила је да процес нормализације односа Београда и Приштине мора бити заснован на правичности и једнаком третману обе стране, што, према њеном мишљењу, тренутно није приступ Европске уније и Сједињених Америчких Држава. Кернсова је једна од неколико десетина европских и америчких парламентараца који су летос упутили заједничко писмо званичницима САД, Европе и Велике Британије тражећи да преиспитају политику према Косову и Србији. Претходно је изнела оптужбе у британском парламенту о наводном шверцу оружја из централне Србије на Косово уз учешће Српске православне цркве. У интервјуу за „Демостат” Кернсова је рекла да тренутна ситуација на Балкану дубоко забрињава многе посланике широм Европе и шире, преноси Бета.

Реакцију председника Србије Александра Вучића, који ју је због тога назвао „лобистом Косова” и најавио „истрагу како би се видело ко је финансира” Кернсова је описала као „претњу која не доликује председнику државе”. „Нећу дозволити да ме клевета и таква реторика застраши како бих заћутала. У британском систему посланици пријављују сву своју зараду. Председник Доњег дома и Канцеларија за спољне послове, Комонвелт и развој јасно су ставили до знања да су претње против мене, или било ког другог британског посланика који слободно говори у парламенту, потпуно неприхватљиве. Такво понашање само слаби Вучићев углед у Великој Британији”, рекла је она. 

Агент ФБИ примао новац од везе Едија Раме

Моћ албанске мафије је година све јача у Америци и осим што поткупљују познате сенаторе и конгресмене, ова криминална организација је имала успеха да пронађе „своје” људе у ФБИ. Тако је пре пре десетак дана бивши агент ФБИ Чарлс Макгонигал признао да је узео мито од албанског обавештајца и да је веома битне податке давао не само албанској обавештајној служби већ и албанској мафији која је преко њега могла да сазна у ком стадијуму су истражне радње против ње и ко су од ФБИ убачени сарадници. Признао је кривицу и у првом саслушању које је имао у савезном суду у Вашингтону и казао је да је прикрио тајне исплате које му је извршио бивши албански обавештајац.

Према изводима из истраге, Макгонигал је признао да је фалсификовао евиденцију и давао лажне изјаве о 225.000 долара које је добио од бившег албанског обавештајног агента док је радио за ФБИ. Како се наводи у саопштењу америчког Министарства правде, бивши специјални агент Федералног истражног бироа који је распоређен у њујоршкој канцеларији признао је након договора с тужиоцима да је 225.000 долара добио од појединца који је имао пословне интересе у Европи, док је надгледао контраобавештајни рад.

Окружни судија Колин Колар-Котели прихватила је то што се 55-годишњак изјаснио кривим, која је рочиште за изрицање казне заказала за 16. фебруар следеће године. Макгонигал је наводно примио шестоцифрену уплату од човека који је у европским медијима идентификован као Агрон Неза, а заузврат је чинио услуге као што је састанак с премијером те земље Едијем Рамом. У склопу његових оптужби наводи се да је путовао на Косово, у друштву Раме, да се састане с косовским политичарима. Градоначелник Тропоје му је уручио захвалницу за „промоцију” ове заједнице.