Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Donacijom Ambasade Poljske renovirana fiskulturna sala škole u Žitnom Potoku

Za kompletno renoviranje fiskulturne sale od parketa do zamene stolarije u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić", koja je sagrađena pre 140 godina u selu Žitni Potok kod Prokuplja, kao i nabavku sportskih rekvizita Ambasada Poljske u Srbiji donirala je 8.000 evra. Školu u Žitnom Potoku pohađa 100 učenika od prvog do osmog razreda iz 16 okolnih sela, a u sklopu škole postoji i Dom učenika u kome su tokom zimskih meseci smešteni đaci pešaci koji zbog snežnih padavina i smetova ne mogu svakodnevno da dolaze u školu i nakon nastave se vraćaju svojim kućama.

Renovirana sala će omogućiti deci da imaju časove fizičkog obrazovanja u mnogo boljim uslovima i tokom zimskih meseci što do sada nije bio slučaj, ali i stanovnicima Žitnog Potoka koje je tridesetak kilometara udaljeno od Prokuplja da imaju salu za kulturno zabavna okupljanja, koja im je nedostajala.

Drago mi je da smo u saradnji sa Gradom Prokupljem uspeli da realizujemo ovaj projekat koji će značiti mnogo ovoj maloj školi i đacima ovog i okolnih planinskih sela. Poljska i Srbije su oduvek bile dve prijateljske zemlje koje imaju odličnu saradnju i razumevanje, a mi smo se kao zemlja uvek zalagali za ulaganje i poboljšanje učeničkog standarda i zdravstvenog sistema - rekao je Rafal Perl ambasador Republike Poljske u Srbiji .

On je podsetio da je Republika Poljska od ukupno devet projekata koji se realizuju u okviru poljske razvojne saradnje, dva odobrila Gradu Prokuplju, jedan je renoviranje fiskulturne sale u Osnovnoj školi u selu Žitni Potok, a drugi je namenjena prokupačkom Domu zdravlja i odnosi se na digitalni logopedski aparat za korekciju govora kod dece, vredan 4.000 evra.