Serbia

Дрецун за РТС: Харадинај може бити оптужен по два основа

Председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун рекоа је за РТС да су се од завршетка суђења у Хашком трибуналу појавили неки нови елементи и Србија је Тужилаштву Специјалног суда у Хагу уступила нову документацију да би указали на могућност подизања оптужнице на основу нових доказа. Имате нови елемент убиство Албанаца од стране Рамуша Харадинаја и његових тероиста, истакао је Дрецун.

Рамуш Харадинај би следеће седмице требало да се појави на саслушању пред Специјалним судом у Хагу као осумњичени. 

Гостујући у Дневнику РТС-а, Милован Дрецун је рекао да очекује да Харадинај буде оптужен по два основа, ако буде подигнута оптужница јер је за сада у статусу осумњиченог. 

"Прво од завршетка суђења у Хашком трибуналу појавили су се нови елементи. Радна група коју је формирао Одбор за КиМ Народне скупштине, којом председавам за прикупљање чињеница и доказа у расветљавању злочина над српским народом и осталим националним заједницама на КиМ је дошла у посед докумантације коју смо уступили Специјализованом тужилаштву својевремено да бисмо им указали на могућност подизање оптужнице по новим елементима", рекоа је Дрецун.

Навео је неколико примера, како каже, да би се видело колико се у међувремену много тога издешавало и испливало на површину због чега би Харадинај могао да буде осуђен.

"Утврдили смо да у оперативној зони Дукађин терористичка ОВК је тада била подељена на шест, односно седам оперативних. Зоном Дукађин, део Метохије, је командовао Рамуш Харадинај а 131. бригадом у тој зони Даут Харадинај. У тој зони је било највише злочина. Утврдили смо преко 980 догађаја, мучења, убиства, силовања, киднаповања", каже Дрецун.

Како каже, за разлику од зоне Дреница, којом је руководио Тачи било је 650 догађаја, линковали су 2.123 документа, изјаве сведока, кривичне пријаве.

Интересантно је да се у тој зони још води као нестало 101 лице, а Специјализовано тужилаштво инсистира на илегалним притворима који су били у свим оперативним зонама, истако је председник Одбора за КиМ.

"Идентификоивали смо највише илегалних притвора у зони Дукађин где је био Рамуш Харадинај - 23 и имамо 127 изјава оштећених сведока. У Дреници је било девет захтева и 86 изјава", рекао је Дрецун.

Према његовим речима, Специјално тужилаштво је највише било заинтересовано за затворе.

Поменуо је затвори које су формирали припадници ОВК, у селу Јуник, у општини Дечани, директно одговорни за формирање затвора за мучења, убиства - су Рамуша Харадинај, Даут Харадинај, Идриз Баљај.

"Имате причу о затворима јер је ту најлакше доказива повезаност између почињених злочина и оних који су их починили", каже он.

Нови елемент убиство Албанаца  

"Имате нови елемент убиство Албанаца од стране Рамуша Харадинаја и његових тероиста", каже Дрецун.

Показао је јединствен оригинална декомент из Штаба команде оперативне зоне Дукађин - то је извештај о људима који су убијени и због чега су убијенеи а реч је о Албанцима.

"Пореко 30 Албанаца, чак је и руком писан списак од неког из Штаба. Ко су униформисани Албанци, они су били припоадници полиције Републике Србије који које су они третирали као колаборационисте и због тога су их ликвидирали. Ево одговора на питање где су многи нестали Албанци - питаје Рамуша Харадинаја ви, Албанци на КиМ, овде се воде тројица као нестали", рекао је Дрецун.

Поменуо је случај "бункер" који је каже интересантан. Показао је документацију тог случаја у Ђаковици, где је зона Рамуша Харадинаја. Каже да је ту масовна гробница где је откривено најмање десет тела.

Подсетио је да је италијански Кфор дошао 1999. године, направили су увиђај, фотографисали су, дошао је форензички тим из Шведске.

Тамо је била и породица са малолетном децом, каже Дрецун и додаје да ништа није предузето, све је заташкано.

"Међународно присуство компелтну документацију ставља у фијоку и ништа се не дешава", истакао је он.

Када је реч о сведоцима, а Дрецун каже да је лекција из недостака сведока и убиства сведока или самоубистава током суђења Харадинају научена.

Према његовим речима, Специјализовано тужилаштво је саслушало више стотина сведока у припремној фази и даље то раде.

Механизам њихове заштите је много бољи упркос томе што Албанци покушавају да сазнају ко су могући сведоци, али се генерално међународна клима променила, каже Дрецун.

"Сада већ постоји поприлично велика воља да су Албанци починили преко ОВК ужасан злочин и да морају да се суоче са одговорношћу, да буду процесуирани они који су одговорни за тај злочин", каже Дрецун.

Специјализовано тужилаштво има фокус на Дреничкој групи 

Дрецун каже да очекује да ће се на листи осумњичених такође наћи особе попут Тачија, Весељија, Шукри Буја који је позван да да изјаву. Он је један од највећих злочинаца на КиМ, каже Дрецун.

"Имамо подебели досије за њега и видимо да га Специјализовано тужилаштво третира веома интензивно. Оно што је интерерсантно да је Специјализовано тужилаштво има фокус на Дреничкој групи, којом руководи Тачи. То је терористичко-кримиунална групација коју је идентификовао Дик Марти. Он није само говорио о Дреничкој групи већ и о другим клановима, попут Храднајевог", каже Дрецун.

Сада се ради по зонама одговорности, једно је што су утврђени нови догађаји у којима је учествовао директно Рамуш харадинај, а друго је командна одоговорност, уакзује Дрецун.

Специјализовано тужилаштво инсистира и ради на утврђивању командне одговорности.

"Ми смо као радна група одмах одрадили да им се предочи документација о организационој структури ОВК јер када некоме хоћете да судоите по командној одговорности, морате да докажете где је био у тој хијерархијском ланцу командовања, ми смо им то доказали на основу документације коју су наши припадници Снга безбедности запленили током разбијања терористичких штабова и упоришта 1998. и 19999. и по том основу ни Тачи ни Харадинај не огу да избегну одговрност", каже Дрецун.

"Очекујем да се нађу на листи осумњичених а онда видећемо да ли ће бити довољно доказа зависиће од процене Специјализованог тужилаштва да ли ће бити подигнуте оптужнице", каже Дрецун.

Ако Харадинај буде трећи пут особођен биће изгубљена последња прилика да се скоро највећи злочинац на КиМ суочи са правдом и да почне да сноси одговорност за недела, сматра Дрецун.

"Уверен је да ће Специјализовано тужилаштво тај посао одрадити до краја", каже Дрецун и додаје да је ово добра порука што је Харадинај позван као осумњичени - да нема недориљивих и да више Албанци из терористичке ОВК нису добри момци.

Албанци ће добро разумети поруку да нема недодирљивих, посебно Тачи, каже Дрецун и додаје да ће разумети добро став Вашингтона а видимо и Париза да је неопходно постићи компромис и да таксе морају да се укину.

"У комбинацији те две ствари можемо очекивати да се створе услови за наставак разговора", закључио је Дрецун.

Football news:

Christophe Dugarry: Setien is simply incompetent. I'm sure he has nothing against Griezmann
Sane went to Manchester City because of Guardiola, and now he is going to Bayern because of him. Why so?
Pep Guardiola: Sancho has decided to leave, why should he come back? He didn't want to be in the city
Arteta on the absence Gendusa in the application: Some things should change, but they don't
Klopp on the championship corridor from city: I don't need it. We don't celebrate events from a week ago
Inter will announce the transfer of Hakimi after the end of the season
Zidane on Hames' words about Real Madrid: I understand him. He wants to play more, which is normal