Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

EU: Sledi kazna ako je Srbija povezana sa napadom u Banjskoj

27. 9. 2023. / 13.58

Nakon uzdržanih reakcija zapadnih zvaničnika na oružani sukob koji se u nedelju dogodio u selu Banjska na Kosovu,  u kojem su ubijene četiri osobe – trojica Srba i jedan kososki policajac, počele su da sitžu poruke upućene zvaničnom Beogradu.

Tako je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok povodom najnovije eskalacije nasilja na severu Kosova poručila da "Srbija mora nedvosmisleno da pozove na uzdržanost od nasilja“.

"Posle napada na policiju na Kosovu svi moraju da budu svesni svoje uloge u uspostavljanju mira. U napetoj situaciji na Zapadnom Balkanu odgovornost se meri onim što činite da deeskalirate. situaciju Srbija posebno mora nedvosmisleno da pozove na uzdržanost od nasilja", napisala je Analena Berbok na društvenoj mreži Iks.

Berbok nije jedini nemački političark koji se oglasio ovim povodom i uputio kritike Srbiji.

Tako je šef Komiteta Bundestaga za Zapadni Balkan Josip Juratović reako da je dan žalosti u Srbiji loš signal, te da politika Aleksandra Vučića "više nema smisla, to je jedna mučna borba za opstanak na vlasti, kao što je nekada vodio politiku i Slobodan Milošević".

Poruka iz SAD

Derek Šole, savetnik američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, objavio je da je razgovarao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posle napada koji je u nedelju počinjen selu Banjska na severu Kosova.

Šole je preneo da je u razgovoru sa predsednikom Srbije ukazao na važnost smirivanja napetosti.

“Istakao sam značaj hitne deeskalacije na severu Kosova i suzdržavanja od poteza koji bi mogli da raspiruju tenzije. Gubitak ljudskih života ističe potrebu hitnog uspostavljanja mira i povratka dijalogu kojim posreduje Evropska unija”, objavio je Šole.

To je bio teroristički akt

Evropska unija osudila je napad na policijske snage na severu Kosova ocenivši ga kao "teroristički“, a takođe stiži u poruke da se ne isključuje mogućnost uvođenja mera protiv Srbije.

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je da će Evropska unija, pre odluke i zaključaka o bilo kakvim merama i posledicama, sačekati završetak pune istrage o terorističkom napadu u nedelju u selu Banjska na severu Kosova, ne želeći da komentariše navode da su pojedine države članice tražile uvođenje mera protiv Srbije.

"Nije moja kompetencija da dajem informacije iz poverljivih razgovora, a informaciju o sastanku Komiteta za politiku i bezbednost sam dao u utorak, kao ilustraciju tekućih aktivnosti EU o situaciji na severu", rekao je Stano.

On je podsetio da je EU i ranije rekla da mere koje su izrečene Prištini mogu da se primene i na Srbiju, a kada države članice EU donesu formalnu odluku o njima, kada i koje mere, iz kog razloga, biće javno i objavljene.

Mere protiv Srbije

Međutim, kako prenosi Radio Slobodna Evropa, više zemlja članica Evropske unije traži uvođenje mera protiv Srbije ukoliko se dokaže povezanost sa napadom u Banjskoj na severu Kosovu.

Sastanak Komiteta za politiku i bezbednost koji čine ambasadori država članica EU održan je u utorak uveče, a ne njemu se raspravljalo o novonastaloj situaciji na Kosovu.

Pročitajte još: Srbi ubijeni u napadu na kosovsku policiju dobijaju status heroja

Prema diplomatskim izvorima Radio Slobodna Evropa (RSE), na tom sastanku su mnoge zemlje iznele stav da treba da se preduzmu mere protiv Srbije ukoliko se dokaže njena povezanost sa napadima ili uloga u slanju oružja na teritoriju Kosova koje je pronađeno tokom policijske akcije.

"Ono što se desilo u nedelju na severu Kosova, količina oružja koja je pronađena i informacije koje nam stalno stižu sa lica mesta menjaju igru", rekao je izvor iz EU.

Sastanku je prisustvovao i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak kao i predstavnici evropske misije za vladavinu prava na Kosovu, Euleks.

Zemlje članice su sastanku osudile napad na kosovsku policiju i zatražile da se nastavi istraga o tome šta se tačno desilo u Banjskoj i da se otkriju sve činjenice.

Izvori RSE, upućeni u sastanak, spomenuli su da su ambasadori nekih država članica zahtevali da EU ima "balans" u pristupu Kosovu i Srbiji.

Dolazi Lajčak, ali ne sam

Prema navodima RSE, izvori su potvrdili da je tokom diskusije na sastanku izražena puna podrška izaslaniku za dijalog Lajčaku sa zahtevom da se nastavi proces dijaloga i implementacije dogovora.

Lajčak namerava da u narednim danima poseti Prištinu, mada se i dalje radi na modalitetima te posete, piše RSE i dodaje da Lajčak, kako se saznaje, neće sam posetiti Prištinu već će sa sobom najverovatnije imati i delegaciju predstavnika iz ključnih EU država koje su uključene u proces normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

B.G./FoNet/Slobodna Evropa/Dojče vele

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com