Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Европски дан језика – лепа реч за далека пријатељства

Поводом Европског дана језика, који се обележава од 2001. године сваког 26. септембра широм Европе, јуче је на Тргу републике Дечји културни центар Београд организовао програм за децу и младе. На штандовима амбасада неколико земаља и европских културних центара посетиоци су могли да се упознају са језицима и културама европских држава, да уживају у традиционалним посластицама, али и да покажу своје знање учешћем у наградном квизу.

Највећа гужва била је код представника Данске и Шведске, где су школарци могли да виде како изгледају руне, односно старо викиншко писмо, да науче да поздраве пролазнике на неком од скандинавских језика, али и да као сувенир понесу викиншку капу са роговима и заставе ових држава.

Приређен је и музички програм у ком је Хор ДКЦБ-а извео неколико песама на страним језицима. Наступили су и полазници „Београдског играчког центра” и ученици београдских школа који су припремили различите перформансе.

Дечји културни центар, као главни организатор манифестације, на свом штанду представио је „Речник пријатељства” који је осмислио Душко Радовић приликом прве манифестације „Радост Европе”, још 1969. године.

Европски дан језика обележава се на иницијативу Савета Европе. У Србији ова традиција постоји дуже од 10 година.

– Циљ Савета Европе је да промовише учење језика јер тако учимо и о различитим културама. На тај начин негујемо и језичку и културну разноликост – рекла је Мона Алгајт, помоћник шефа мисије Савета Европе, и подсетила да на свету постоји између 6.000 и 7.000 језика.

Учесници свечаности биле су амбасаде Финске, Данске, Словеније, Шведске, Португала, Украјине, Белгије, Холандије, Шпаније, Аустрије и Пољске, као и Италијански институт за културу, Француски институт, Гете институт, Аустријски институт, Чешки центар Београд, Удружење самохраних родитеља и породица деце са инвалидитетом „Плава шкољка”, Делегација Европске уније, Савет Европе, Министарство европских интеграција Републике Србије и Деск „Креативна Европа” – Србија.

Обележавањем оваквих догађаја промовише се вишејезичност у целој Европи и учење језика без обзира на године и окружење.