Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Фармација од Виминацијума до данас

Пожаревац – Поводом Светског дана фармацеута у Пожаревцу је први пут приређен Сајам фармације у организацији Апотекарске установе „Апотека Пожаревац”. Ово је била прилика да грађани бесплатно и без чекања обаве низ превентивних прегледа и упознају се са препаратима фармацеутских кућа, поручила је Татјана Чинч, директорка те установе.

Мерење густине костију, нивоа глукозе у крви, крвног притиска, композиције тела, очног притиска, одређивање степена сувоће ока, саветовање са дерматологом о кожним проблемима, витаминско-минерални статус, само су неке од услуга које су биле доступне Пожаревљанима. Судећи по најавама овај сајам могао би да постане традиција.

Истим поводом у Галерији савремене уметности у Пожаревцу отворена је изложба „Фармација Браничевског округа од доба Виминацијума, преко средњег века, до данашњег дана”. Изложбу је креирала тамошња апотекарска установа и кроз поставку, како се чуло, исказала три сегмента: традицију, људску доброту и тананост ове професије. Изложени су стари предмети помоћу којих су се некада давно справљали лекови и медицински препарати. Допринос дају и ученици Медицинске школе у Пожаревцу фармацеутског смера, који ће током ове недеље презентовати знање у изради биљних мешавина.

Стари предмети и антиквитети који су у власништву установе говоре о прошлим деценијама.  Интерактивна радионица израде чајних мешавина открива најлепшу нит фармацеутске професије која резултира оплемењивањем тела и бригом о себи и ближњима, поручила је директорка Татјана Чинч.

Други део изложбе чине уметничка дела из фонда пожаревачке апотекарске установе, која су по речима директорке, углавном поклон сарадника. Тај фонд се деценијама увећавао како бројем, тако и квалитетом дела, потенцирала је Марина Радосављевић, виши кустос Народног музеја у Пожаревцу.

Овај део изложбе пружа нам увид у одређене естетске, културолошке и уметничке постулате савременог тренутка. Он обухвата различите сликарске рукописе који се крећу на најчешћој теми пејзажа од флористичких преокупација исписаних језиком експресионизма и импресионизма, до оних насталих у интимистичком расположењу. Ова изложба чини видљивим шта све, између осталог, поседује једна јавна, државна установа, што јесте израз друштвене одговорности, а уједно означава и почетак новог живота наслеђа ван зидова установе  рекла је она.

Изложбу је отворио Предраг Мијатовић, заменик градоначелника Пожаревца, захваливши апотекарској установи на томе што је чувар традиције и здравља.

Изложба је отворена до 29. септембра.