Serbia

„Фејсбук” прети одласком из Европе

Највећа онлајн друштвена мрежа неће моћи да послује на територији Европске уније уколико јој буде забрањено да шаље податке корисника у САД, а Европљани у том случају неће моћи да користе ни „Инстаграм”, који је у власништву „Фејсбука”. То наводе правни заступници америчке компаније у поднеску суду у Даблину, где је европско седиште „Фејсбука”, тражећи да се замрзне процес који води ирски повереник за заштиту података, што је суд одобрио.

„Фејсбук” негира оцене да тај документ представља претњу повлачењем и каже да је само приказ реалног стања: многе компаније зависе од преноса података између ЕУ и САД, а без међународног правног оквира трпеће економије, преноси „Гардијан”. „Фејсбук” упозорава да ће забрана преноса података изазвати последице за пословање компаније, али и за 400 милиона корисника и 25 милиона фирми у ЕУ које користе њене апликације.

Ирски повереник за заштиту података о личности наредио је почетком септембра америчком технолошком џину да обустави пренос података у САД, реагујући по јулској пресуди Европског суда правде у Луксембургу (ЦЈЕУ) да нема довољно гаранција да амерички обавештајци неће „њушкати” по подацима Европљана. Суд је довео у питање легалност употребе стандардних уговорних клаузула на које се „Фејсбук” ослањао (омогућавају извоз података уз претходни пристанак корисника) у случају кад подаци иду компанији ван ЕУ која потпада под америчке законе о обавештајном надзору.

То је била последња у низу пресуда у дугом правном процесу који аустријски правник Макс Шремс води против „Фејсбука” скоро 10 година. Прославио се још када је као студент 2011. почео борбу против компаније Марка Закерберга због њеног превеликог задирања у приватност корисника, подносећи тужбу ирском поверенику. Оптужбе су добиле на тежини кад је две године касније Едвард Сноуден обелоданио да кроз програм „Призма” америчка обавештајна агенција НСА има неометан приступ онлајн активностима корисника „Гугла”, „Фејсбука”, „Епла” и других америчких интернет компанија.

Шремс је тада предао нову тужбу у Даблину, тврдећи да су Сноуденова открића јасно показала да споразум САД и ЕУ из 2000, познат као „Сигурна лука”, не гарантује приватност европским држављанима. Ирски повереник је предао случај суду у Луксембургу, највишој судској инстанци у ЕУ, који је 2015. закључио да споразум није валидан. ЕУ је после тога покушала да направи нови правни оквир за пренос података, тзв. штит приватности, али је суд и њега срушио у јулу, закључивши да не нуди довољну заштиту грађана уније од обавештајног надзора САД. Регулаторним телима у земљама чланицама наложено је да контролишу сваки пренос података како би осигурала да је у складу с одредбама европске регулативе ГДПР.

Шремс, оснивач иницијативе „Европа против ’Фејсбука’”, поздравио је одлуку, рекавши да ће САД озбиљно морати да ревидирају законе о надзору уколико америчке компаније желе да задрже улогу на тржишту ЕУ. Поједини коментатори помињу и могућност цепања „Фејсбука” на два дела, што би за ту компанију био скуп и компликован процес.

Шеф „Фејсбука” за комуникације Ник Клег, некада британски вицепремијер из редова Либерално-демократске партије, написао је на блогу да је међународни трансфер података темељ светске економије и основа многих услуга које свакодневно користимо. На пример, немачки стартап неће моћи да користи клауд услуге америчке компаније или француски трговац неће моћи да има кол-центар у Мароку. „Фејсбук” се жали да се према њему поступа неправично, јер ниједној другој компанији нису изречене овакве мере, иако многе извозе податке из ЕУ у друге земље.

Од Европске комисије се очекује да с владом САД нађе решење за проблем, који у основи има неусклађеност два правна система кад је реч о заштити личних података. Амерички даје широка овлашћења обавештајном надзору, што се судара с фундаменталним европским правом на приватност. Европски комесар за правосуђе Дидије Рејндер рекао је недавно у Европском парламенту да ће САД морати да мењају закон о надзору да би се смањио јаз који постоји између њега и европских закона о заштити приватности.

Football news:

Barcelona are concerned about the shape of the Target. The club believes that he did not work enough on vacation
Laporte was supported by van Dyck: Sorry, bro. No joy, even though we are rivals
Lautaro Martinez: Messi is the best in the world. He is always one step ahead of the rest
The Atletico stadium was painted pink as part of the campaign to fight breast cancer
Frank Lampard: nothing comes easy in the Champions League. This is a great platform to learn new things
Ronaldo was not included in the Juve bid for the match against Dynamo Kyiv
Bruno on the role of captain: I didn't expect it. Tomorrow it's not about me, it's about the team. Everyone should be a leader