Serbia

Francuska - Hrvatska i u finalu za teniskog prvaka sveta

Odveo Hrvate u finale: Borna Ćorić posle pobede u odlučujućem meču

S obe pobede prvog dana Hrvati su široko otvorili vrata 106. finala Kupa Dvajta Dejvisa, a u kakvu se dramu izrodio njihov okršaj s Amerikancima najupečatljivije govori to što se u danu odluke igralo 7:17 časova. Nada, koja je gostima udahnuta uspehom u igri parova, rasplamsala se pošto je Sem Kveri savladao Marina Čilića sa 6:7 (2:7), 7:6 (8:6), 6:3, 6:4, iako je hrvatski teniser, jedini učesnik meča koji je među deset najboljih na svetskoj listi (šesto mesto), vodio u taj-breku drugog seta sa 6:1. Od 2:0 - 2:2.

Odluka je trebalo da padne na plećima dva mlada asa oba tima. Protivnik Borne Ćorića, koji ima 21 godinu, bio je 20-godišnji Frensis Tijafo, čije je poreklo iz afričke države Sijera Leone. Amerikanci su došli u priliku da vrate Hrvatima milo za drago za poraz u četvrtfinalu pretprošle godine, kada su oni vodili kao domaćini s 2:0 u Portlandu, ali je dalje otišao njihov suparnik.

Nisu uspeli u tome, a da jesu, desilo bi se tek drugi put u istoriji najtrofejnije reprezentacije Dejvis kupa (32 titule) da načini potpuni preokret. Pre 84 godine, 1934, SAD su se sastale s Australijom u međukontinentalnom finalu po tadašnjem sistemu takmičenja. Igralo se na vimbldonskoj travi, a pobednika je na istom mestu čekala Velika Britanija kao branilac trofeja. Uprkos 0:2, Amerikanci su otišli na megdan domaćinu, koji ih je savladao s 4:1.

U petom meču u pet setova uspešniji je, dakle, bio Ćorić sa 6:7 (0:7), 6:1, 6:7 (11:13), 6:1, 6:3. Igralo se četiri časa i šest minuta. 

Pošto su Francuzi u Lilu obezbedili pobedu protiv Španaca već posle igre parova (gostima su pripala dva utešna duela poslednjeg dana), u finalu Dejvis kupa imaćemo reprizu finala nedavnog Svetskog fudbalskog prvenstva u kojem su "galski petlovi" slavili s 4:2. Francuska je i priželjkivala da ohrabreni Amerikanci ne načine podvig jer bi onda u meču za trofej bili njihovi gosti. Ovako će, kao branioci trofeja, biti domaćini Hrvatskoj od 23. do 25. novembra.

Football news:

Baros will end his career at the end of the season
Pogba and Brunu were injured when they collided in training. The Bournemouth game is in question (Daily Mail)
Ex-President of Barca Gaspar: Messi has a few more years to be the best player in the world
Morata scored a double for Atletico for the first time since March last year
Rummenigge on Tiago: there have been no Contacts with Liverpool, but he wants something new
Rivaldo on Messi in Juve: The world will boom. The Duo of Lionel and Ronaldo will go down in history
Atletico Interrupts the penalty for the second match in a row. Morata converted an 11-yard shot from the 2nd attempt