Serbia

GRAD KRALJEVO POMAŽE SUGRAĐANIMA DA REKONSTRUIŠU ZGRADE: Stambena zajednica Zelena gora 30 primer drugima

Kako bi sprečili štetne posledice po život i zdravlje ljudi, životnu sredinu, privredu ili imovinu veće vrednosti, Grad Kraljevo je pre dve godine doneo odluku o obaveznom investicionom održavanju zgrada i sufinansiranju investicionih projekata na svojoj teritoriji.

Grad je i ove i prošle godine izdvojio po 10.000.000 dinara kako bi bespovratno sufinansirao projekte investicionog održavanja u visini od najviše 50 procenata po projektu. Sredstva je prošle godine dobilo devet, a ove 19 stambenih zajednica kako bi rekonstruisale fasade ili druge delove stambenih objekata.

foto: Zoran Ljubojević

Zgrada za primer

Sufinansiranjem su obuhvaćene stambene, odnosno stambeno-poslovne zgrade, one proglašene za kulturno dobro, zgrade u zaštićenim kulturno-istorijskim celinama, kao i porodične kuće locirane uz najprometnije ulice, trgove i druge javne površine koje, usled neodržavanja, predstavljaju posebnu opasnost za nastanak štetnih posledica po život i zdravlje ljudi, životnu sredinu, privredu ili imovinu veće vrednosti.

Stambena zajednica Zelena gora 30 primer je drugim stambenih zajednicama ne samo u Kraljevu. Donošenje pomenute odluke stanari su spremno dočekali - izdvajali su nešto više sredstava za investiciono i tekuće održavanje, sklopili ugovor o finansijskoj podršci sa Javnim preduzećem „Gradsko stambeno“ Kraljevo i deo sredstava otplaćuju na 24 rate.

foto: Zoran Ljubojević

Na ovom stambeno-poslovnom objektu urađena je termoizolacija kamenom vunom, sanirane su limarskim radovima olučne vertikale, odnosno horizontale i prefarbani su monolitni betonski elementi. Vrednost ugovorenih radova na ovoj stambenoj zajednici, sa 28 stanova i tri poslovna prostora, iznosila je oko 1.970.000 dinara.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić najavljuje da postoji mogućnost za sledeću godinu da Grad još više pomogne svojim žiteljima koji bi želeli da rekonstruišu zgrade, ali nemaju dovoljno sredstava, i da uveća svoje učešće sa 50 na do 70 procenata, pri čemu bi stanari zgrada obezbeđivali 30 procenata.

foto: Zoran Ljubojević

Dobra inicijativa

- Na taj način građani dobijaju potpuno novu fasadu, zgradu koja je energetski efikasna, računi će u onom trenutku kada budemo prešli na naplatu toplotne energije po utrošku biti znatno niži i živeće u jednom potpuno drugačijem okruženju. Mislim da je ovo dobra odluka i da će što je moguće veći broj stambenih zajednica da se odluči da, zajedno sa Gradom, rekonstruiše životni prostor - smatra gradonačelnik.

* Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Kraljeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Football news:

Liverpool do not score 4 consecutive Premier League matches
Milik moves to Marseille. He was photographed with a shirt with the 19th number
Suarez scored 10+ goals in the league for the tenth time in a row
Atletico missed a shot from Eibar Dmitrovich from the penalty spot. Goalkeepers have not scored in La Liga for 10 years
Barcelona is far superior to Real Madrid. Our style of play does not depend on transfers. The presidential candidate of blaugrany the Freixo about the rivalry
Pogba played in the shadow of Bruno in 2020, it has dampened his ego. It reminds me of the Juve era. Ex-Manchester United player Parker about the midfielder
Valencia produced the worst first round in La Liga in 38 years, scoring 20 points in 19 matches