Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Grad napokon odgovorio o putovanju gradonačelnice Niša u Beč

Gradska uprava za finansije dostavila je Južnim vestima informacije o isplaćenim dnevnicama za trodnevno službeno putovanje u Beč, ali ne i tražene putne naloge kao i podatak o tome na koji način su gradski čelnici zajedno sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski i njenim suprugom putovali do Austrije i nazad.

Službeno putovanje u Beč dospelo je u žižu javnosti jer je suprug gradonačelnice Niša bio sa gradskom delegacijom, a ona je rekla da ju je on vozio, pomenula je i autobus, pa je mesec i po dana kasnije objasnila da je došlo do lapsusa, te da je njen suprug vozio privatni automobil. Odgovor dobijen od Uprave za finansije potvrđuje da su za to putovanje isplaćivane dnevnice samo predstavnicima Grada, ne i Sotirovskom. Odgovor potvrđuje i da autobusa nije bilo, ali ne precizira čime se zapravo putovalo, kao i koliki su troškovi.

Gradska uprava za finansije ne poseduje tražene informacije o broju putnika, niti o zakupu autobusa, jer takovog ugovora nije ni bilo. Na osnovu 4 putna naloga isplaćene su dnevnice za tri dana za gradonačelnicu Draganu Sotirovski, zamenicu gradonačelnice Dušicu Davidović, člana Gradskog veća Mariju Ranđelović i zaposlenog u Gradskoj upravi za organe grada i građanska stanja Nemanju Jovanovića - naveli su u odgovoru.

Navode da je za službeno putovanje isplaćeno ukupno 21.285 dinara, odnosno 15 evra po danu za svakoga od njih. Ipak, putni nalozi na osnovu kojih je novac isplaćen nisu dostavljeni redakciji Južnih vesti, iako su jasno naznačeni u Zahtevu.

Na osnovu Zahteva za pristup informacijama od javnog značaja nisu dostavljeni računi ni u vezi sa putovanjem i troškovima prevoza, a nije odgovoreno ni da li se putovalo privatnim ili službenim automobilom.

Inače, podatke o samom putovanju, troškovima, putnim nalozima i dnevnicama, u dva navrata su traženi su od Grada koji je zahteve odbijajo zbog nepotpunosti, a u isto vreme nisu želeli ni da upute na nadležan organ koji poseduje tražene informacije.

Zbog toga su novi zahtevi poslati svim niškim gradskim upravama, od kojih su se pojedine izjasnile da nemaju tražene infomacije, druge su ćutale, a odgovor od Uprave za finansije stigao je tek nakon žalbe povereniku na ćutanje tog organa.