Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Gradonačelnici daju ostavke, čeka se Šapićeva odluka

28. 9. 2023. / 15.49

Posle najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi 17. decembra mogli da se održe parlamentarni, pokrajinski, beogradski i lokalni izbori, predsednici pojedinih opština i gradova počeli su da podnose ostavke.

Kako mediji prenoso, predsednik Opštine Kraljevo Predrag Terzić podneo je ostavku na tu funkciju, a isto su učinilii predsednici opština Kučevo i Smederevo.

Naredba sa vrha

Kako saznaje N1, Terzić je odluku o podnošenju ostavke doneo jutros.

Ostavku je podneo i predsednik Opštine Smederevo Jovan Beč, koji je svoju ostavku predao na pisarnici, objavio je portal Nova.rs.

Bez prvog čoveka opštine ostalo je i Kučevo, čiji predsednik Ivan Rajičić je javnost o tome obavestio saopštenjem.

On je kazao da mu je bila čast da obavlja funkciju predsednika opštine Kučevo u protekle tri godine i zahvalio se svima što su njemu i njegovom timu omogućili da u ovim teškim vremenima preuzmu odgovornost za upravljanjem zajednicom.

Redovni lokalni izbori u gradovima i opštinama trebalo bi da budu održani na proleće.

List "Politika" prenosi da je inicijativa da se podnose ostavke stigla iz vrha Srpske napredne stranke i da će po istom scenariju ostavke podneti svi gradonačelnici i predsednici opština u Srbiji iz redova vladajuće koalicije.

I agencija Beta prenosi da joj je u vrhu SNS-a rečeno da je svim predsednicima opština i gradonačelnicima iz vrha stranke naređeno da podnesu ostavke i da će izbori na svim nivoima, osim predsedničkih, biti održani najverovatnije 17. decembra.

Jasna procedura

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da će izbori u prestonici vrlo verovatno biti 17. decembra.

"Znaćete za par dana. Ako izbori budu 17. decembra, ako to bude konačan dogovor, znaćete za par dana. Postoje tačno zakonske procedure koje uslovljaju tu odluku. Za par dana ćete imati informacije ukoliko se budemo dogovorili da konačan datum bude 17. decembra. A vrlo verovatno će biti, a za par dana ćete znati koji ćete biti potezi da bismo morali da sprovedemo izbore 17. decembra“, odgovorio je Šapić na pitanje kada će podneti ostavku ukoliko izbori budu 17. decembra.

Da bi se raspisali prevremeni lokalni izbori, u koje spadaju i izbori na nivou Grada Beograda, potrebno je da gradonačelnik ili predsednik opštine podnesu ostavku ili da im lokalni odbornici izglasaju nepoverenje, ali izbori se ne mogu raspisati odmah nakon toga.

Da bi se raspustila skupština opštine ili grada mora da prođe trideset dana. Na izbore se ide ako 30 dana od dana ostavke ili izglasavanja nepoverenja skupština opštine ili grada ne izabere novog prvog čoveka lokalne samouprave.

N1 prenosi i da je na sednici Vlade održanoj danas, premijerka Ana Brnabić tražila od ministara i državnih sekretara da sve uredbe i propisi koje su u proceduri budu usvojeni do polovine oktobra, zato što će parlamentarni izbori biti održani 17. decembra.

B.G./N1/Danas/Politika/Beta

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com