Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Групна тужба против француске полиције због таргетирања мањина

ПАРИЗ – У француском Државном савету данас је одржано саслушање због оптужби на рачун полиције за системску дискриминацију када је реч о проверама идентитета појединаца, при чему жртве не траже новац као надокнаду, већ одлуку којом би се наметнуле дубоке реформе органа реда, како би се окончало расно профилисање.

Локалне организације и међународне групе за људска права, укључујући Хјуман рајтс воч и Амнести Интернешенел, наводе да француска полиција таргетира црнце и људе арапског порекла када бира кога да заустави и провери, преноси АП, а исте групе су поднеле групну тужбу против полицијских снага 2021. године.

Тај случај је данас стигао до Државног савета, највишег француског административног тела, а одлука се очекује у наредним недељама.

Влада је негирала системску дискриминацију полиције и рекла да је полиција све више на мети насиља, преноси Танјуг.

Групе које су поднеле тужбу траже од полиције да евидентира податке о проверама идентитета и да укине превентивне провере личне карте, ограничене провере деце, нову обуку полицијских службеника, као и независни механизам за подношење притужби против полиције.

„Надамо се да ће ово саслушање донети признање за неправду са којом се млади црнци у француским градовима свакодневно суочавају. Да их полиција без разлога заустави насред улице, да будете претресани, да вам се проверавају личне карте”, рекао је шеф групе за омладинска права Пазапас, Иса Кулибали.

Кулибали, 40-годишњак, навео је да га је полиција небројено пута зауставила и проверавала му документа без икаквог разлога од како је напунио 14 година.