Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Илон Маск потписао уговор са Пентагоном

СпејсХ је потписао свој први уговор са Пентагоном за пружање сателитских услуга у оквиру свог новог програма „Старшилд“. Извршни директор Илон Маск описао је напоре као војну алтернативу „цивилном“ Старлинк систему, иако ће се очигледно ослањати на постојећу концепцију сателита. 

У посту на Х (бивши Твитер) у среду, Маск се осврнуо на извештаје да је СпејсХ постигао договор са америчким свемирским снагама, потврђујући да ће пројекат Старшилд бити „у власништву владе САД и под контролом Министарства одбране”, преноси Раша Тудеј.

„Старлинк треба да буде цивилна мрежа, а не учесник у борби“, рекао је он, говорећи о употреби сателита у Украјини током сукоба са Русијом, додајући „Ово је прави ред ствари“.

Међутим, упркос Масковом наведеном оклевању да буде укључен у борбе, нови уговор са свемирским снагама ће омогућити да СпејсХ ефективно изда део своје Старлинк мреже Пентагону, пружајући услуге преко истих сателита, наводи Блумберг .

Са максималном ценом од 70 милиона долара, уговор „обезбеђује Старшилд енд-то-енд услугу преко Старлинка, корисничких терминала, помоћне опреме, управљања мрежом и других сродних услуга“, рекла је портпаролка ваздухопловних снага Ен Штефанек за Блумберг.