Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Ipak počinje suđenje Trampu, sud odbio njegov zahtev

SAD

Ipak počinje suđenje Trampu, sud odbio njegov zahtev 2
Ipak počinje suđenje Trampu, sud odbio njegov zahtev 2

Foto: AP/Seth Wenig

29. 9. 2023. / 9.28

Sudsko veće odluku je donelo dva dana pošto je sudija Artur Engoron predočio da su Tramp i njegova porodična firma precenjivali vrednost imovine – u nameri da im se odobre bolji uslovi za kreditiranje i osiguranje

Apelacioni sud odbacio je zahtev za odlaganje suđenja bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu, po građanskoj parnici, čiji je početak zakazan za 2. oktobar.

Tu odluku donelo je petočlano sudsko veće.

Takođe, ukinut je nalog jednog od sudija Dejvida Fridmana donet 14. septembra, da se ne proglašava početak ročišta, dok se razmatrao zahtev za odlaganjem koji je podneo bivši predsednik.

Sudsko veće odluku je donelo dva dana pošto je sudija Artur Engoron predočio da su Tramp i njegova porodična firma precenjivali vrednost imovine – u nameri da im se odobre bolji uslovi za kreditiranje i osiguranje.

Bivši predsednik, njegovi sinovi, organizacija i drugi entiteti se od septembra 2022. nalaze na optužnici državne tužiteljke Letiše Džejms.

Ona je zatražila kaznu od najmanje 250 miliona dolara, zabranu poslovanja bivšem američkom predsedniku i njegovim sinovima Donaldu mlađem i Eriku u Njujorku, kao i petogodišnju zabranu kupovine komercijalnih nekretnina za Trampa i njegovu organizaciju.

Taj slučaj nije povezan sa četiri krivične optužnice podnete protiv Trampa, uključujući i onu u vezi sa nastojanjima da poništi rezultate predsedničkih izbora 2020.

Bivši američki predsednik odbacio je optužbe u svim procesima – tvrdeći da se radi o politički motivisanim, kako ih je označio lovom na veštice, koji demokrate navodno vode protiv njega.

Tužiteljka Džejms je po političkom opredeljenju članica Demokratske stranke.

Uprkos izazovima u pravnoj sferi – Tramp figurira kao najozbiljniji kandidat za osvajanje republikanske nominacije za predsedničke izbore koji se održavaju 2024.

B.G./Glas Amerike

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com