Serbia

ISKOPAVAO PESAK, PA UNIŠTIO ISTORIJSKO BLAGO: Urušeni srednjovekovni grobovi kod Livna

Kako se navodi, arheološki lokalitet Mali i Veliki Han u Lištanima odlukom Komisije za proglašenje nacionalnih spomenika proglašen je nacionalnim spomenikom BiH.

"Odlukom su obuhvaćeni praistorijski tumuli (grobnice) na kojima su se kasnije tokom kasnog srednjeg veka obavljale sahrane pod stećcima. Na Velikom Hanu registrovano je 25 stećaka i na Malom Hanu 59. Arheološkim lokalitetom Mali Han uz veliki tumul na kojem je kasnosrednjovekovno groblje obuhvaćen je i izdvojeni tumul u neposrednoj blizini na kojemu su se takođe vršili ukopi tokom kasnog srednjeg veka", navodi livanjski muzej.

Nažalost, na tom delu lokaliteta nelegalno je kopan peska pri čemu je lokalitet devastiran.

"Pretpostavljamo da je se radilo o praistorijskom tumulu ali kako su dve trećine iskopane nemamo sačuvanih nalaza kojima bi to potvrdili. Na površini tumula tokom kasnog srednjeg veka vršili su se ukopi. O tome nam svedoči jedan sačuvani stećak i nadgrobne ploče utonule u zemlju. Takođe, u preseku iskopa vidi se arhitektura grobova s kamenim obložnim pločama i ljudske kosti razbacane po iskopu. O devastiranju arheološkog lokaliteta obavešten je nadležni Zavod za zaštitu spomenika u Sarajevu nakon čega je urađen terenski uviđaj", navedeno je u objavi muzeja.

Kažu kako smo svedoci "nesavesnog uništavanja dela kulturno istorijske baštine koja je svedok istorijskih zbivanja i prisutnosti različitih civilizacija na ovom području".

Kurir.rs/Bljesak.info

Foto: Facebook/Franjevački muzej i galerija Gorica - Livno

Football news:

Immobile – the fans of Lazio: Some people seem to have too short a memory. Leave my family alone
Holand was kicked out of a nightclub in Norway
Zinedine Zidane: real is real. The most important club in history
Nuremberg miraculously remained in the second Bundesliga. We scored in the joints on the 96th, both teams sobbed
Griezmann will miss Barca's last two games in La Liga. He was out for at least three weeks
Inter midfielder Brozovich was stripped of his driver's license. He was driving a Rolls-Royce under the influence of alcohol
Former player of the Australian national team and crystal Palace Edinak finished his career