Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Израел тврди да је осујетио заверу Ирана да шпијунира и убије израелске политичаре

ЈЕРУСАЛИМ - Пет Палестинаца ухапшено је у Израелу под сумњом да су намеравали да шпијунирају и убију израелске политичаре, укључујући министра националне безбедности, ултрадесничара Итамара Бен-Гвира, саопштила је данас унутрашња безбедносна служба Шин Бет.

Како је наведено, верује се да је завера скована у Ирану, те да је ирански безбедносни званичник, који живи у Јордану, регрутовао три Палестинца на окупираној Западној обали и још два палестинска грађана Израела да прикупљају обавештајне податке о неколико високих израелских политичара.

Мета су, поред осталих, требало да буду Бен-Гвир, острашћени лидер јеврејских насељеника, који надгледа полицијске снаге у ултранационалистичкој влади премијера Бењамина Нетањахуа, као и Јехуда Глик, ултрадесни израелски активиста родом из САД, бивши посланик.

План су осујетили израелски обавештајци, навела је служба Шин Бет, али није пружила доказе.

Иранска мисија у УН није одмах одговорила на молбу да коментарише те оптужбе.

Бен-Гвир, кога је инспирисао рабин расиста, изазвао је гнев широм Блиског истока због чврсторукашке политике против Палестинаца, антиарапске реторике и честих посета спорном светилишту у Јерусалиму.

Глик који је 2014. године преживео палестински покушај убиства, вођа је кампање за већи приступ Јевреја и права на молитве на том светилишту.

Јевреји га зову Брдо храма јер су тамо некада били древни јеврејски храмови. Муслимани га зову Узвишено уточиште и сада се тамо налази џамија Ал Акса, трећа по значају у исламу.

Откако је Израел освојио источни Јеруслим у Шестодневом рату 1967. године, Јеврејима је дозвољено да посећују то место, најсветије у јудаизму, али не и да се тамо моле.

Шин Бет није објавио идентитет иранског званичника у Јордану и он је на слободи.

Та служба је идентификовала три Палестинца са Западне обале и оптужила их за прикупљање обавештајних информација и кријумчарење оружја у Израел. Два палестинска грађанина Израела су оптужена за умешаност у заверу.

Није међутим прецизирано како су ти људи планирали да шпијунирају Бен-Гвира и друге политичаре.

Бен-Гвир тврди да су ухапшени Палестинци ковали заверу да убију министра у Израелу, али није јасно да ли је мислио на себе или неког другог.

Он је захвалио израелским безбедносним снагама због откривања и хапшења „терористичке јединице”, како је рекао.

Уз то је најавио да ће ;после овог случаја удвостручити снагу којом спроводи своју чврсторукашку политику.

„Наставићу да делујем неустрашиво и чак енергичније за фундаменталну промену услова заточења терориста”, написао је Бен-Гвир на платформи Икс (X).

Он се и раније залагао за оштрији однос према палестинским затвореницима у израелским затворима.

Израел својим највећим непријатељем сматра Иран откако је то шиитска аутократија после Исламске револуције 1979. године када је збачена цивилна краљевска власт.

Иран подржава либански екстремистички Хезболах, који Израел сматра најмоћнијом војном претњом на својим границама, а такође и исламске екстремистичке организације у појасу Газе.